Мариновано телешко в гърне

| от |

Много хора знаят кой е Боян Юруков. Блогър, живеещ в Германия, активен в най-различни сфери. Аз лично веднага се сещам за open data. Та онзи ден докато търсех нещо кулинарно и нещо за open data от Боян попаднах на нещо кулинарно от Боян. Така стана 2 в 1, а вие се разходете из блога му http://yurukov.net/, никога не се знае на какво съкровище ще попаднете…

Отдавна не бях пускал рецепти и реших днес да компенсирам. Не, че не готвя подобни неща, но ме мързи да ги снимам и качвам. Тази рецепта тук ми отне 40 мин. за приготвяне – 10 за маринатата, 20 за зеленчуците и 10 за задушаване на месото. Ето продуктите:

4362686660_e66f1d6903_b

За маринованото месо:

  • 500 гр. телешки хапки
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. жълта горчица
  • 1 ябълка

За манджата:

  • 6-7 картофа
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 чушка
  • доматен сос или от консерва

4362688102_1ccd4b2473_b

Като начало слагате по две супени лъжици мед и горчица в купичка и ги разреждате с 250 мл. вряла вода (за да се разтвори по-лесно меда). Бъркате добре, за да стане що-годе еднородна смес. Нормално е горчицата да остане малко на бучки. После измивате добре телешките хапки и ги слагате в по-голям съд. Взимате една не-генномодифицирана ябълка, нарязвате я на 4, изяждате едното парче и настъргвате останалото върху месото с онази част на рендето, която никога не използвате – дето прилича на дребни шипове. Те имат за цел да източат сока. След това изсипвате сместа мед/горчица и добавяте още малко топла вода, ако не покрива месото изцяло. Разбърквате добре и оставяте настрана.

4362689704_fde04977cd_b

Нарязвате на едро не-генномодифицираните моркови и лук :) и ги задушавате*. След като почти са готови добавяте чушката. Внимавайте да не загорите лука като мен. През това време може да обелите и нарежете картофите. Добавяте всичко в гърнето. След това сложете малко доматен сос или домати от консерва, шипка сол, сушен магданоз, чубрица, черен пипер и повечко червен (или както вие ги предпочитате). Не добавяйте олио – това от задушаването стига.

4361952785_f8581af80f_b

* Ако се чудите какво е задушаване, а никога не ви го обясняват в рецептите, въобще не означава, че трябва да душите морковите :) Трябва просто леко да ги запържите на бавен огън под похлупак без изцяло да са запържени. Трябва леко да омекнат. Ако задушавате повече зеленчуци, трябва да помните, че на някой им трябва повече от други. Реда на слагане е следния: моркови и лук, гъби, картофи, чушки и зелен боб, червен боб.

През това време маринатата трябва да си е свършила работата – трябват й между 20 и 30 мин. Изплакнете с топла вода месото. След това изплакнете добре всяка хапка, за да махнете настърганите ябълки и горчицата. Изцедете добре месото и го задушете леко и него. Ще забележите, че влакната по повърхността му са се разделили леко – това е целта. Аз обичам в началото на задушаването да добавя малко бял и черен пипер, за да поеме месото подправките преди да влезе във водата.

4362691104_816a207142_b

Като задушите месото, добавете го в гърнето и добавете вряла вода. Количеството зависи от това колко гъста искате манджата. Непритопляйте печката! Знам, че спестява време, но също така и хаби доста ток. Ако искате да спестите време, използвайте подгряния от задушаването котлон да загреете водата предварително. По-добре е дори да използвате електрическа кана – много по-ефективно е от това да слагате студена вода в печката. Като видите, че манджата е почти готова, изключвайте печката, за да се използва остатъчната топлина. Не знам точно колко отнема да се сготви, а и зависи от печката ви. Пробвайте – ако картофите са готови, значи и месото ще е.

Сервира се с желание и с червено вино. Препоръчвам марвуд, но ако нямате и сте в Германия – La Torraccia от Penny е добър вариант.

4362818574_2619b89b5b_b

Оригиналната рецепта на маринатата е мед, горчица и лимон. Тъй като нямах лимон, реших, че сока на ябълките е достатъчно киселинен – все пак правят оцет от него. Може да пробвате и мед с чесън. Въобще експериментиране му е мамата.

 
 

„Бойзоун“ се сбогува с публиката в прощалното си турне

| от chronicle.bg |

Бойзоун“ ще тръгне на прощално турне в началото на следващата година, за да популяризира последния си албум „Thank You & Goodnight“, съобщи Контактмюзик.

Четиримата музиканти от ирландската момчешка банда – Ронан Кийтинг, Кийт Дъфи, Майкъл Греъм и Шейн Линч, ще тръгнат по свои пътища след турнето и излизането на албума. Той е в памет на петия й член Стивън Гейтли, който умря внезапно от вроден сърдечен дефект през 2009 г.

Турнето ще започне с концерт в Белфаст на 23 януари и ще приключи с шоу в Борнмът на 9 февруари. Планирани са концерти в редица други градове, сред които Дъблин, Глазгоу, Ливърпул, Манчестър, Кардиф, Бирмингам, Лондон

Преди това, на 16 ноември ще излезе дискът „Thank You & Goodnight“. Песента „Because“ в него е записана съвместно с Ед Шийран, а над „Love“ бандата е работила заедно с Гари Барлоу от Take That.

 
 

Изложба с непоказвани вещи на Кърт Кобейн

| от chr.bg |

Изложба, посветена на покойния вокал на „Нирвана“ Кърт Кобейн, отваря врати в Ирландия следващия месец.

Експозицията „Юношата Кърт Кобейн“ включва дузина вещи на грънч певеца, част, от които непоказвани пред публика досега. Подборът е направен от семейството на звездата. На откриването на изложбата в Музея на иконите на стила в ирландския град Нюбридж, който е на 50 километра от Дъблин, ще присъстват дъщерята на Кърт Кобейн Франсис Бийн Кобейн и майка му Уенди О’Конър.

Певецът, който има ирландски корени, се самоуби през 1994 г. на 27-годишна възраст. Фоновете на Кобейн ще могат да видят зеления пуловер, който той носи на видеото към песента „Smells Like Teen Spirit“, негови детски рисунки на анимационни герои, саморъчно написани текстове на песни, неговата синя кола Додж Дарт от 1965 г.

568718643362820096

„С тази изложба искаме да насочим фокуса към корените на Кърт, към неговите идеи и творчески гений, за да вдъхновим хората да не губят творческото начало и детето в себе си“, обясни сестрата на грънч легендата Ким Кобейн. Сред експонатите, изложени в малкия музей, са още дрехи, носени от актрисите Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър, Грейс Кели. В него е имало изложби, посветени на певците Майкъл Джексън и Принс.

646610474709176320

 
 

Джаки Чан ще издава мемоари

| от chr.bg |

Джаки Чан се готви да разкаже някои неща за впечатляващия си живот и актьорска кариера в киното.

Мемоарите на екшън звездата от редица блокбастъри, сред които „Час пик“ и „Кунг-фу панда“, ще бъдат публикувани през ноември.

Издателство „Галъри букс“ оповести, че книгата „Никога не порастна“ е негов откровен разказ за всичко, от младежките му години в Китайската театрална академия до опасните за живота му номера пред камерата. Шестдесет и четири годишният Джаки Чан ще разкаже също за заснемането на филми в Хонконг и Холивуд и недостатъците си като семеен човек.

Сред другите по-известни филми с неговото участие е римейкът на „Карате кид“.

Той е написал още една биографична книга, публикувана през 1998 г. – „Аз съм Джаки Чан: Животът ми в действие“.

 
 

Нещо любопитно за бирата

| от chr.bg |

Днес във Великобритания празнуват своя Национален ден на бирата. Да им е честит, ние също ще празнуваме – петък е все пак! Освен това вчера започна и Световното в Русия. Лошо й се пише на бирата по цл свят, не мо на острова.

Според една не особено солидна, но все пак любопитна теория, бирата е спасила човечеството. Твърди се, че вместо гадната мръсна вода, хората пиели дестилирана бира и така не умирали от каквото вирее във водата.

Събрахме няколко интересни факта по повод великото пиво и празника му. Можете да ги прочетете в галерията ни. Наздраве!