shareit

Малките дози аспирин намаляват риска от рак на гърдата за болни от диабет

| от chronicle.bg, БТА |

Учени от Тайван установиха, че за засегнатите от диабет тип 2 жени, които приемат малки дози аспирин, рискът от рак на гърдата е по-малък.

„Диабетичките са с увеличен риск от рак на гърдата, а получените резултати навеждат на мисълта, че малките дози аспирин, които много от тях приемат, за да предотвратят сърдечносъдови заболявания, намаляват риска от рак на гърдата“, заяви д-р Сюзън Корнстийн, главната редакторка на сп. Journal of Women’s Health, в което е публикувано проучването.

Изследването е обхванало близо 149 000 жени, засегнати от диабет тип 2. Здравословното им състояние е било следено 14 години. Резултатите са показали 18-процентно намаляване на риска от рак на гърдата за жените, които са приемали малки дози аспирин, в сравнение с участничките, които не приемали лекарството.

Жените са били на средна възраст 63 години. 27 378 участнички са приемали малки дози аспирин.

Учените са констатирали, че кумулативната доза аспирин, която надхвърля 88,9 милиграма, намалява с 47 на сто риска от рак на гърдата. Кумулативните дози аспирин между 8,6 милиграма и 88,9 милиграма обаче не намаляват този риск.

 
 
Коментарите са изключени