shareit

Макрон срещу Тръмп в социалните мрежи: Да направим планетата отново велика

| от chronicle.bg |

След като американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната му излиза от Парижкото споразумение за климата, много световни лидери изразиха своето недоволство. Според Тръмп Америка би загубила икономически от споразумението.

След общото си изявление по темата с Германия и Италия, френският президент Еманюел Макрон даде 3-минутно изявление на английски. В него насочвайки се езиково директно към американската аудитория той постави въпроса за националната сигурност в контекста на климатичните промени.

„Ако не направим нищо, децата ни ще познават свят на миграции, войни и недостиг. Опасен свят“, каза френският лидер. По този начин той даде да се разбере, че проблемът с климата не е отнесен научен казус, а истински проблем за сигурността, както дори Пентагонът отбелязва в свой доклад, пише „Вокс“.

Макрон нарече решението на Тръмп да не уважи споразумението „грешка“. Демонстрирайки, че вярва в изключителността на Америка повече от президента й, който вярва, че трябва да бъде направена „отново велика“, Макрон заяви: „…светът вярва във вас. Знам, че сте велика нация“.

Той дори призова предприемачите, учените и инженерите, които искат да се занимават с въпросите на климата, да напуснат САЩ и да се преместят във Франция. С това той пряко противоречи на виждането на Тръмп, че излизането на Америка от споразумението е в услуга на американската икономика. И не само това – той призова американците, французите и всички останали съюзници да направят „планетата отново велика“.  

Това е поредният акт на Макрон, който го представя като незаобиколим фактор в международната политика. Френският президент се старае да излезе от образа на младолик лидер без опит, показвайки, че може да издържи при комуникация и с Доналд Тръмп, и с Владимир Путин. С единия „премери десница“ по време на среща, на която операторите запечатаха здравото им ръкостискане с Тръмп, при което имаше побелели кокалчета и стиснати челюсти. След това покани Владимир Путин, за да затвърди пред него и света демократичните виждания на Франция по въпросите с международно значение.

 
 
Коментарите са изключени