shareit

Маите изчезнали заради огромна суша

| от chr.bg |

Древната цивилизация на маите вероятно е изчезнала заради продължителна голяма суша, заключават учени от САЩ и Великобритания.

Известно е, че през 9-и век цивилизацията на маите била в упадък, свързан с бързо намаляване на населението, обезлюдяване на градове и разрушаване на системи за водоснабдяване.

Изследователите предложиха няколко хипотези, които обясняват изчезването на цивилизацията на маите с недостиг на плодородни земи и питейна вода, епидемии или завоевания на други народи от Централна Америка.

Изследвани са били наслагвания в езерото Чичанчанаб на полуостров Юкатан, за да се изясни какъв е бил климатът през епохата. При продължителна суша обемите вода в езерото вероятно значително са намалели и в резултат са се образували съдържащи вода кристали гипс.

Учените констатирали, че от началото на 9-и век до началото на 11-и валежите са намалели със 70 на сто.

Сушата съвпаднала с началото на Средновековния климатичен оптимум, известен също като Средновековен топъл период – епоха, която се характеризира с относително топъл климат в северното полукълбо, предизвикан от увеличаване на слънчевата активност и намаляване на вулканичните изригвания.

 
 
Коментарите са изключени