Любовни етюди във Верона

| от Дарио Диониси |

Днешната ни спирка е в града на влюбените – Верона. Тя е разположена в северна Италия, в региона на Венето, като е основана още през 4 в. пр. Хр. Градът преминава през много владения, като първоначално принадлежи към Римската империя, а след разпадането й просъществува като независима град – република. В началото е под владението на семейство Скалигери, но в последствие се присъединява към венецианската република. Всички тези събития са и главната причината за богатото културно наследство на града.

Любопитен факт:
Тук във Верона е роден първият български княз Александър I Батенберг;

12-min

Първата ми спирка в града, естествено, бе един от символите на Верона – Арена ди Верона.

Живописният амфитеатър е построен през I в. и в него са се провеждали гладиаторски битки. Капацитетът на арената е до 20 000 души. Като това го прави и до ден днешен една от най-големите арени в Италия и Европа. Самата структура е претърпявала няколко разрухи през времето, като най-големите щети са били нанесени през 12 в., когато силно земетресение удря града.

В последствие това е довело до разграбване на разрушените материали. Но всичко това се променя в друга насока, когато венецианците настъпват. По време на Ренесанса те се захващат да реновират арената, като крайната цел е да се превърне в център за представления. Тази традиция се утвърждава до такава степен, че във Верона през 1913 година, по случай рождения ден на Джузепе Верди, се поставя началото на оперния фестивал.

26-min

След това се насочих към най-популярната отбивка в града – къщата на Жулиета.

За мой най-голям късмет уцелих момент, в който нямаше никого и успях да се насладя на максимум на мястото. Къщата е построена през 13 в. и е изцяло в готически стил, като любопитно е да се отбележи, че балконът е построен в последствие през 20 в. Също така в градината на къщата е поставена бронзова статуя на Жулиета.

16-min-1

Мястото придобива глобална популярност, благодарение на Шекспировите пиеси за влюбената двойка Ромео и Жулиета. За наша радост, мястото не носи със себе си драматизма от пиесата, а точно обратното – излъчва само топли чувства, синтезирани от хилядите влюбени двойки, които посещават всеки ден това кътче. В къщата може да се влиза срещу заплащане, като тя съдържа експозиция на дрехи и други предмети. А пък любим момент за всяко влюбено момиче е да се качи и да се покаже от балкона на Жулиета с идеята да намери своя Ромео в тълпата.

В непосредствена близост се намира и следващата забележителност – площад Ербе и средновековната кулата Ламберти.

Неслучайно това място заема сърцето на града, като се е утвърдило като социален, икономически и политически център. Най-старият паметник на площада е фонтанът на Веронската Мадона, построен от римляните през 380 година. Кулата Ламберти е висока 83 метра, като строежът и започва 1172 години и е завършена чак 1463 година.

Няколко пъти е била надстроявана и са използвани различни по вид материали, което може да се види ясно по фасадата й.

И бонус място: за да направите панорамна снимка, подобна на композицията на пиацале Микеланджело във Флоренция, можете да отиде до панорамната площадка на замъка Сан Пиетро.

8-min

 
 

Отиде си легендарният барабанист на Pantera

| от chronicle.bg |

Вини Пол, барабанистът и съосноател на легендарната метъл банда Pantera почина на 54-годишна възраст, съобщава Billboard.

Неговият представител потвърждава новината, но отказа да добави подробности.

„Винсент Пол Абът, известен още като Вини Паул, почина. Пол е най-известен с работата си като барабанист в групите Pantera и Hellyeah. Все още няма никакви подробности. Семейството му моли да уважавате уединението им в този труден момент“, се казва в съобщение на страницата на Pantera във Facebook.

Вини Пол и брат му Даймбег Даръл основават Pantera през далечната 1981 г. Групата придобива международна слава обаче едва след като към нея се присъединява вокалистът Фил Анселмо.

По време на съществуването си Pantera печели четири номинации за „Грами“ и записва девет албума, попаднали в класацията на Billboard Топ 200, включително албума „Far Beyond Driven“ от 1994-а, който дебютира на първо място в класацията.

След разпадането на Pantera, братята Абът формират групата Damageplan през 2003 г. Бандата също се разпада, след като на 8 декември 2004 г. Даймбег е застрелян от полудял фен по време на концерт в Охайо.

От 2006 година Пол е барабанист на супергрупата Hellyeah, в чийто състав влизат още вокалистът на Mudvayne Чад Грей и китаристът на Nothingface Том Максуел.

 
 

Петра Немцова – една чешка перла в короната

| от chr.bg |

Петра Немцова е родена на 24 юни в Чехия и днес има рожден ден! Да ни е жива и здрава!

Бащата на Петра Немцова е строителен работник, а майка й – учителка. Момичето е на 16 годишна възраст, когато е забелязано по време на национално търсене на таланти от професионалисти. От тогава Петра влиза в модния бизнес. Тя е един от най-популярните световни модели и е основател и президент на благотворителната фондация “Щастливо сърце”.

През месец декември 2004 г. Петра Немцова става жертва на цунами в Тайланд, което й причинява множество травми. Тя получава четири счупвания на тазобедрените стави и множество вътрешни кръвоизливи и белези по тялото. В този трагичен момент тя загубва годеника си – модният фотограф Саймън Атли.

 
 

Каква е безопасната доза алкохол

| от |

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават.

При това всяка излишна доза твърд алкохол увеличава риска от получаване на някои видове рак.

Учените са анализирали данните от изследванията на 99 654 души, участващи в продължително проучване за причините за рак на простата, на белите дробове, на дебелото черво и на яйчниците. Те са следили състоянието на изследваните в продължение на средно 8,9 години. Употребата на алкохол е била измервана с помощта на въпросник, попълван от доброволците от 1998 до 2000 г.

За цялото време на изследването са регистрирани 12 763 случая на първичен рак и 9559 смъртни случая. Зависимостта между смъртността и количеството изпит алкохол представя крива във формата на буквата Джей, тоест хората, които са употребявали не повече и не по-малко от една стандартна доза алкохол на ден, са били най-малко заплашени да умрат от рак или сърдечносъдово заболяване. От друга страна, ако се разглежда само ракът, вероятността хората да се разболеят от него, расте с всяка изпита чаша.

По думите на учените, в изследването им са участвали само по-възрастни хора, а в анализа не са отчетени социално-икономическите фактори, което ограничава неговата приложимост.

 
 

Състезателната електрическа Tesla Model S ускорява за 2.1 секунди

| от chronicle.bg |

Състезателната версия на електрическия Tesla Model S вече съществува и се казва  Model S P100DL.

Моделът може да ускори до 100 км/ч за 2.1 секунди и да развие максимална скорост до 250 км/ч.

Той беше представен от компанията Electric GT, а в действие ще го видим през ноември, когато ще се състезава в Италия.

Въведени са различни подобрения: използвани са въглеродни нишки, което е свалило 500кг от колата в сравнение с оригиналния модел, спирачната система е подобрена, а окачването е направено по-яко.

Ако искате да си купите такава кола, трябва да знаете, че цената й е мало повече от 300 000 евро. Струва ви се малко отвъд бюджета ви за нова кола?

Спокойно. Виртуална версия на звяра ще влезе в рейсъра Assetto Corsa за PC, PS4 и Xbox One.

Източник: Engadget