Любими рецепти за любими хора: Тирамису

| от Кулинарни хроники |

Наричат февруари месец на любовта. Казват още, че любовта минава през стомаха. Не знаем дали е така, но сме сигурни, че върви с хубаво вино и неустоим шоколад.

Не познаваме мъже, които ще готвят леща на Свети Валентин (а и тази година не се пада в петък) и не смятаме, че е достатъчно жената да знае да готви само мусака… Затова решихме, че февруари ще е нашият кулинарен месец.

Днес ви представяме едно от любимите кулинарни творения на пианистката Мария Каракушева.

Продукти:
2 опаковки маскарпоне (1 кг.)
4-5 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
2-3 белтъка
2/3 чаена чаша кафява/кокосова захар
1 чаена чаша Марсала или Бадемов ликьор
1 ч.ч. горещо кафе
1 ч.ч. топло мляко
1 двоен пакет бишкоти за тирамису (400 гр.)
1/2 ч.л. бурбонска ванилия
какао за поръсване
щипка канела

Приготвяне:

Всички продукти трябва да се извадят предварително и да са на стайна температура.
Белтъците се разбиват в отделна купа на сняг с щипка сол. Завиват се с фолио и се оставят в хладилника.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се ванилията и се бърка, докато сместа стане гладка и изсветлее (с кафява захар става лешников цвят). Сместа се изсипва в купа, добавя се 1/4 от Марсалата/бадемовият ликьор и се поставя на водна баня. Бърка се около 10 мин., докато се посгъсти. След това купата се слага в друг съд със студена вода и се бърка, докато сместа изстине напълно.
Към напълно изстиналия крем от жълтъци се добавя маскарпонето и се бърка с дървена лъжица, докато стане гладка и хомогенна смес.
Този крем се оставя настрана и се приготвя кафето, което се смесва 1 лъжица захар, млякото, останалото десертно вино/ликьор и щипката канел в подходящ съд за топене на бишкоти.

Към крема с маскарпоне се добавят внимателно белтъците на сняг и се разбърква с дървена лъжица.

В подходяща тавичка се нарежда ред напоени бишкоти в сместа с кафето, ред крем, втори ред напоени бишкоти и най-отгоре останалата част от крема.

Поръсва се с какао преди сервиране.

Искате да споделите своя рецепта с нас? Можете да ни я изпратите на text@chronicle.bg. Ще я споделим с нашите читатели, а за най-добрите сме приготвили награди от издателство Гурме.

 
 
Коментарите са изключени за Любими рецепти за любими хора: Тирамису