shareit

Льо Пен поиска exit-референдуми във всяка страна от ЕС

| от chronicle.bg с БТА |

Водачът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен нарече Европейския съюз „тоталитарен“ и поиска референдум за членството във всяка страна като този, който предстои в четвъртък във Великобритания, предаде АФП.

Евродепутатът се определи като „защитник на свободата на народите да разполагат със своята съдба и да избират законите си. Това, което искам, е референдум във Франция. Всяка страна трябва да може да се произнесе с референдум“, каза Льо Пен по телевизия TF1.

„Французите не са питани от 11 години, а последния път тяхната дума бе потъпкана“ от традиционните леви и десни партии“, продължи водачът на Националния фронт, имайки предвид референдума през 2005 г. за Договора за европейска конституция.

„Какъвто и да е резултатът в четвъртък, ЕС се разпада, той се пропуква навсякъде. Или чакаме потопа, експлозията, или сядаме около масата и започваме да градим Европа на нациите, която ще замени тоталитарния Европейски съюз, който познаваме днес“, заяви още Марин льо Пен.

На въпрос какво има предвид с квалификацията „тоталитарен“, която употребява редовно за ЕС, крайнодесни лидер отвърна: „Да, тоталитарен, съвсем ясно, защото ни обясниха, че демокрацията не може да разваля договори„.

Тя добави, че ако е британка, ще гласува за Brexit. „Откакто се включихме в този процес (бел.ред. – ЕС), който напредва въпреки нашата воля, ние сме в икономическата зона с най-слаб растеж в света, с безработица, която постоянно расте, с експлозия на бедността в еврозоната, имаме отворени граници, в които се вихрят всякакви трафиканти, терористи и икономически имигранти“, каза Марин льо Пен.

 
 
Коментарите са изключени