shareit

Лицето на Рийз Уидърспун е „красиво математически“

| от chronicle.bg, БТА |

Американски учени твърдят, че най-красиви са жените със сърцевидни лица като на актрисата Рийз Уидърспун, защото пропорциите им са идеални.

При тези лица скулите са широки точно колкото веждите. Това са най-желаните пропорции.

„Идеята за „математическа красота“ предполага съществуване на идеални лицеви контури, размери и съотношения, които, при наличие, създават хармонично, балансирано и привлекателно лице“, пишат учените в сп. „Естетична хирургия“.

Учените от медицинския факултет на университета Темпъл във Филаделфия са изчислили идеалните пропорции, като са анализирали снимките на 55 красиви модели. Освен еднаквата широчина на веждите и скулите, важно се оказа и разстоянието между очите. То трябва да е точно 59,2 мм от зеница до зеница. Вертикалното разстояние от очите до скулите трябва да е 13,1 мм. Тези показатели също са характерни за сърцевидното лице.

Носът на идеалната красавица трябва да е дълъг 43,6 мм, диаметърът на роговицита – 11,5 мм. Диагоналът от скулата до брадичката трябва да е 98,9 мм, вертикалното разстояние от хоризонтала между най-изпъкналата част на скулите до косата – 86,9 мм, а до брадичката 83,5 мм.

Точните пропорции могат да бъдат манипулирани и с умел грим, не само с хирургия.

 
 
Коментарите са изключени