shareit

Лингвисти поеха убийството на Борис Немцов

| от |

Разстреляният пред Кремъл опонент на Путин е получавал във Facebook заплахи за разправа – експертиза ще покаже би ли платили $90 хил. за мократа поръчка

marchenkoprofilepct oт Николай Марченко

Следственият комитет на Руската федерация (СКР) назначи лингвистична експертиза по делото за показното убийство край Кремъл на опозиционния лидер Борис Немцов, разкрива авторитетният бизнес всекидневник „Коммерсантъ“ през собствени източници.

Целта на следствения експеримент е да се установи наличието на преки заплахи за убийство в кореспонденцията на Немцов. По този начин СКР се опитва да открие поне някакъв мотив или потенциални поръчители на публичната екзекуция, която засега е обявена за

„немотивирано поръчково убийство“.

Baunov Електронната кореспонденция на Немцов според източниците в следствието се оказала „доста обширна, затова на сътрудници на СКР се наложи да преглеждат различни съобщения, които изглеждат подозрителни“.

„Директни заплахи преди убийството нямаше, но някои от кореспондентите на Немцов според техните послания взимаха обществената и политическа дейност на опозиционера твърде присърце“.

Според следователите на тези хора, както скрити под псевдоними и никнейм-ове, така и установени от службите, съпотдържали потенциални заплахи за разправа:

„Някои от тях носеха прекалено емоционален характер по адрес на господин Немцов и излизаха далеч извън рамките на благоприличие“.

nemtsov02На специалисти по лингвистика в момента предстои да изучат фиксираните от СКР „продукти на речева дейност“ на опонентите на Немцов в мрежата и да отговорят на основния въпрос на следствието:

„Съдържа ли едно или друго изказване заплаха за убийство или нанасяне на телесни увреждания“.

Задържаните вече заподозрени като изпълнители от групата на бившия офицер на МВР Заур Дадаев обаче не са имали никаква кореспонденция с Немцов и нямали подробни сведения за дейността му, затова версията за критиката му към ислямисте след казуса „Charlie Hebdo“ в случая отпада. Според следствието обаче смята, че те могли да бъдат наети не по религиозните си убеждения на мюсюлмани, а през няколко нива на посредници срещу 5 млн. рубли (около$ 90 хил.)

„Да желаят смърт на господин Немцов, както показа неговата кореспонденция, можаха не само воинстващите ислямисти, но и негови познати – най-вече онези, които са възмутени от превръщането на бившия държавник в опозиционер“.

Адвокатът на семейството Немцови Вадим Прохоров коментира за „Коммерсантъ“, че лингвистичният и др. следствени експерименти са необходими за разкриването на потенциални поръчители:

„Подобни експертизи са аксиома на всяко обективно разследване“. nemtsov03

Според юриста обаче, ако следствието наистина иска „достоверна картина на случилото се“, то първо трябва да разследва нападенията срещу немцов от последните години.

„През 2009 година например по време на кампания за изборите на кмет на Сочи, господин Немцов бе залят със спирт в лицето. Преди няколко години върху колата му неизвестни лица хвърлиха тоалетно казанче, след което сложиха видеозаписа в интернет“.

През юли 2014 г. Борис Немцов пък получи на личния си акаунт във Facebook редица заплашителни съобщения, някои от които включват и лична телесна разправа от рода на:

„Чакале, ще те убия“, „Ще те хвана и ще ти счупя главата с чук, Гнидо“.

Sledstven komitetЗаплахите постъпвали от акаунта не някой си Дмитрий Филипов, а след като Немцов се обърнал към шефа на СКР Александър Бастрикин, проверката е останала без отговор. Според версията на Немцов и адвокатите му оттогава, заплашвали са го точно поради критичната му позиция към Кремъл за конфликта в Украйна.

Полицията в район „Централен“ на гр.Москва обаче отказа възбуждане на наказателно дело

„поради липса на отговор от страна на Фейсбук относно установяване на самоличност на потребителя с акаунт под името Дмитрий Филипов“.

 
 
Коментарите са изключени