shareit

Лидерът на талибаните в Афганистан е убит

| от chronicle.bg |

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур е вероятно убит при въздушен удар от американски безпилотен самолет.

При удара в район по афганистанско-пакистанската граница откъм страната на Пакистан е загинал още един талибански боец. Операцията е била осъществена с разрешението на президента Барак Обама.

Полеви командир на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес, потвърди, че водачът на афганистанското талибанско движение молла Ахтар Мансур е убит от въоръжени сили на САЩ на границата между Афганистан и Пакистан.

Операцията за ликвидиране на талибанския лидер е проведена „в отдалечен район в зоната на афганистанско-пакистанската граница“, съобщи вчера говорителят на Пентагона Питър Кук.

Въздушната атака срещу Мансур е организирана, защото той представляваше заплаха за американските и за афганистанските сили, както и за мирните граждани в Афганистан, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на посещение в Мианмар.

Мансур бе директна заплаха за американския личен състав, афганистанските мирни граждани и афганистанските сили за сигурност„, каза Кери пред журналисти в мианмарската столица Найпидау. Освен това, водачът на талибаните „бе категорично против мирните преговори“, добави той.

Ударът е нанесен в събота (местно време) едновременно от няколко дрона, докато талибаните се движели с кола „югозападно от пакистанския град Ахмед Уали“. В операцията са участвали подразделения от специалните сили на САЩ.

Ударът с дронове е бил проведен съгласувано с афганистанските власти и изглежда е бил успешен, отбеляза говорител на президента Ашраф Гани.

Афганистанските разузнавателни служби потвърдиха, че Мансур е убит и заявиха, че той е бил следен от известно време.

Друг представител на талибаните обаче отхвърли твърденията за смъртта на Мансур като неоснователни, заявявайки, че той е жив и срещу него не е имало атака, допълва ДПА.

Мансур оглави движението през 2015 г. след смъртта на предишния талибански главатар молла Омар.

 
 
Коментарите са изключени