shareit

Лични вещи на Вивиан Лий на търг в Лондон

| от chronicle.bg |

Тя е може би най-добрата актриса от британски произход. Изиграва редица култови роли в киното, но днес масовата публика я помни предимно с две от тях – тази на Бланш Дюбоа в „Трамвай Желание“ и Скарлет О’Хара в „Отнесени от вихъра“. Вивиан Лий омагьосва истинските ценители на доброто кино не само с играта си, но и със самата си личност.

Почитателите й ще могат да се докоснат до тази личност през септември, когато ще се проведе The Vivien Leigh Collection. Търгът, на който ще се продават лични вещи на кинолегендата, е организиран от аукционна къща Sotheby’s и ще се състои на 26 септември в Лондон.

Sotheby's Vivien Leigh Exhibition Preview
Getty Images

Писма, дневници и непубликувани фотографи от личния архив са част от вещите, които влизат в изложбата. Част от нея е посветена на бурната връзка между актрисата и британския актьор Сър Лорънс Оливие. Златен пръстен с гравиран надпис: „Лорънс Оливие Вивиан завинаги“ е оценен между 25 хил. и 35 хил. Паунда.

Sotheby's Vivien Leigh Exhibition Preview
Getty Images

Сред стотиците вещи присъства още личното копие на „Отнесени от вихъра“, което Марарет Мичъл подарява на Вивиан, личното копие на Вивиан от сценария на филма, сребърна кутия за цигари, подарена й от Майрън Селзник – брат на продуцента на филма Дейвид О’Селзник и виновникът за това тя да получи най-желаната роля в Холивуд, както и перуката от „Трамвай Желание“.

Sotheby's Vivien Leigh Exhibition Preview
Getty Images

Изложбата представя носителката на два Оскара в невиждана досега светлина, хвърлайки поглед както върху професионалния, така и върху личния й живот.

 
 
Коментарите са изключени