shareit

Левон Хампарцумян: пирамидите се струпват върху себе си

| от chronicle.bg |
Пирамидите се струпват върху себе си, каза банкерът Левон Хампарцумян по БНТ. С тези думи финансистът коментира фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Той добави, че най-интересните части от доклада на „Аликс Партнърс“ за фалита на КТБ все още са засекретени (препоръките за събиране на вземанията – б.р.) и това го прави едно поучително четиво.КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от тази, която аз управлявам, каза още Хампарцумян.

Преди два дни бе оповестено, че в доклада на „Аликс Партнърс“ изрично е посочено, че основният акционер в КТБ Цветан Василев и негови съучастници са източили от банката 2.5 млрд. лв. Анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти-кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно или неправомерно извлечени от Банката.

5 милиарда лева достигат несъбираемите кредити, раздадени от фалиралата КТБ. Тези пари на практика са безвъзвратно изгубени, тълкува в. „Сега“ доклада. Към момента на затварянето на банката общият размер на кредитите е надхвърлял 5.7 милиарда лева. Не повече от 800 милиона лева от тях могат да бъдат събрани, се казва още в доклада.

Според разследващите възможностите за връщане на милиардите от КТБ са илюзорни. Максимумът, който може да бъде събран, е 800 млн. лв. Това е около 15% от заемите в банката.

Очакванията на „Аликс партнърс“ са по-песимистични и от тези на финансовия министър Владислав Горанов, който наскоро предрече събираемостта в банката да бъде около 20%.

До момента, за над една година работа, синдиците на КТБ са събрали едва 115 млн. лв., показват сметки на база на седмичните им отчети. Това са вземания от физически лица и фирми по дължими от тях кредити.

От „Аликс Партнърс“ твърдят, че 243-ма корпоративни клиенти на банката са имали 472 неизплатени заема. Голяма част от кредитите са били с незначителни или никакви обезпечения.

Схемите за източване са много – банката е кредитирала дружества без история, давала е кредити за изплащане на други заеми, теглени от самата нея. Отпускани са кредити без обезпечения, както и заеми за купуване на дялове във фирми – собственост на КТБ.

Международните експерти посочват и кои са най-големите рискови експозиции. Стойността на отпуснатите кредити, заплашени от невъзвръщаемост към „Петрол“ и предприятия, свързани с компанията, е 411 млн. лв.

Към БТК рисковите заеми са на стойност 448 млн. лв. Те са стигнали до компанията след няколко нива.

Най-голяма е рисковата експозиция към „Родина пропъртис“ и свързани към нея фирми – 641.5 млн. лв.

 
 
Коментарите са изключени