shareit

Леонид Йовчев играе в „Убиецът и блудницата“ по Достоевски

| от chronicle.bg, по БТА |

Леонид Йовчев играе в „Убиецът и блудницата“ по романа „Престъпление и наказание“ на Достоевски, премиерата е тази вечер в „Открита Арт сцена на „Шипка“ в Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София, съобщават от екипа.

Сабина Коен и Валери Георгиев са другите актьори в постановката на Пазарджишкия театър под режисурата на Ани Васева. Сценичната версия е на Анна Топалджикова. Сценограф е Виктор Георгиев, автор на музиката – Стефан Христов. Спектакълът е осъществен с подкрепата на Театралния колеж „Любен Гройс“ и РКИЦ.

Преди всичко останало „Престъпление и наказание“ е криминална история. „Убиецът и блудницата“ проследява дебненето между бившия студент-убиец и загадъчния следовател. На объркания престъпник постоянно му е необходимо да се оттласква от нещо, за да си отговори на въпроса: „Защо убих?“, който, макар и неизречен, не спира да възпалява съзнанието му. Сам се набутва в ръцете на разследването, за да дразни раната си, или търси компанията на „падналата жена“, в чието присъствие се надява да намери едновременно утеха и наказание, отбелязва Ани Васева.

По думите й престъплението, със своята зейнала органика и ужас, разтваря двойно дъно в плътта на всекидневието. Новоразкритата реалност е кошмарна, трескава. Престъпникът плава между плашещо познатите подробности на обичайното и пропадането в кошмара. Оказва се, че престъплението е наказaнието.

 
 
Коментарите са изключени