shareit

Лекарства срещу астма потискат растежа на децата

| от |

Кортикостероидите, които децата астматици вдишват посредством инхалатори, могат да потиснат растежа им, сочи анализът на резултатите от две изследвания, цитирани от Ройтерс.

Person Using an Inhaler

Експерти установили, че растежът на децата се забавя през първата година от лечението им, макар ефектът да е намален чрез използване на по-малки дози кортикостероиди. Съдържащите стероиди инхалатори са препоръчвани за лечение на възрастни и деца, засегнати от астма. „Получените данни навеждат на мисълта, че растежът на децата, които са лекувани чрез инхалация на кортикостероиди, може да е с половин сантиметър по-малък през първата година от лечението им – заяви ръководителят на изследването Линцзе Чжан от Федералния университет на Рио Гранде в Бразилия. – Ефектът обаче намалява през следващите години и изглежда незначителен в сравнение с благотворното въздействие от лекарствата срещу астма.“

Първото изследване включвало 25 теста с участието на 8471 деца на 18-годишна възраст, засегнати от лека или умерена форма на астма. Резултатите показали, че вдишваните кортикостероиди потиснали растежа на децата в сравнение с този на участниците, които приемали плацебо или нестероидни лекарства. В рамките на второто изследване са извършени 22 теста, при които децата били лекувани с малки или средни дози вдишвани кортикостероиди. Само три теста с участието 728 деца разкрили, че малките дози кортикостероиди увеличават растежа с около една четвърт от сантиметъра годишно.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Лекарства срещу астма потискат растежа на децата