Лечение без граници

| от |

Юлия Кошаревска

Всяка година хиляди българи имат нужда от скъпоструващо лечение в чужбина.

Бюрокрацията около кандидатстването за финансиране от основните звена, натоварени с тази задача -НЗОК, Фонда за лечение на деца в чужбина или Комисията за лечение в чужбина – е огромна. А в момент, в който животът на теб или на твой близък виси на косъм, време за губене няма.

10270017_10152357070349699_24161185_n

Кандидатстването за подобно финансиране не винаги води до положителен отговор. Дори и такъв да бъде даден, Комисията за лечение в чужбина има лимит от 180 хиляди лева – пациентът сам трябва да намери остатъка от средствата, ако лечението надвишава тази сума. Това са само част от причините защо в последните две години кампаниите за набиране на средства за хора, нуждаещи се от подобно лечение, зачестиха. А късметлийте, които успеят да заминат, се срещат с редица банални трудности на място, често породени от езиковата бариера.

Заради всичко това, през септември миналата година група млади хора стартираха проекта „Лечение без граници.”  Това стана по време на по време на форума „Идеите това сме ние 2”, организиран от Обединени идеи за България. Целта е да се изгради мрежа от доброволци, които да помагат на място на пациентите, заминали за лечение в чужбина.

Организацията условно се дели на две части – администрация и доброволци. Екипът е пръснат из България, Великобритания и Германия.

Администрацията съветва пациентите преди заминаването относно различните начини за финансиране; популяризира дарителските кампании и прави връзката с доброволците. Те пък са български студенти по медицина и за сега са разположени в няколко германски града – Берлин, Хайделберг, Вюрцбург, Мюнхен и Аахен. Въпреки натоварените им програми, бъдещите лекари са готови да отделят от времето си, за да помогнат с малки неща като превод и помощ при настаняването – все неща, които обаче са изключително важни в такъв напрегнат момент.

Срутването на една бавна система може и да не е по силите на група студенти. Но пък те могат да работят, за да подобрят малките неща в нея… защото с последователност се постига много.

10264822_10152357070354699_499683661_n

Ако искате да станете част от мрежата на „Лечение без граници” или знаете, че някой се нуждае от лечение в чужбина, вижте сайта (www.lekuvam.se ), следете Facebook страницата (https://www.facebook.com/lekuvamse?fref=ts) и twitter профила @lekuvam_se.

 
 

Как да диагностицираме Паркинсон рано

| от chr.bg |

Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта на Паркинсон чрез анализ на ретината на окото, пише сайтът Нюз медикъл.

Екипът на д-р Джи Янг Ли от Сеулския национален университет установи, че ранният стадий на споменатото тежко заболяване е съпроводен с измиране на клетки на главния мозък. При този процес се наблюдава изтъняване на ретината на окото. Тази беше констатирана от южнокорейските учени за пръв път в историята на медицината. По думите на Джи Янг Ли откритието на екипа й ще позволи ранното диагностициране на болестта на Паркинсон чрез очен преглед.

В експериментите са участвали 49 възрастни пациенти със симптоми на болестта на Паркинсон и 54 възрастни южнокорейци без подобни оплаквания. Чрез анализ на ретината учените безпогрешно могли да определят кои са здравите и кои са болните.

 
 

Най-гледаните филми в България за уикенда

| от chr.bg |

Създаденият по поредицата на Стивън Олтън „Мегалодон“ – „Мега звяр“, продължава да е най-гледаният филм у нас, дори и след втория уикенд от премиерата му, сочат обобщените данни от киносалоните.

Филмът на Джон Търтълтауб с Джейсън Стейтъм в главната роля за голям проект, проучващ най-дълбоката точка на Земята и следствията от това, е гледан вече от 37 581 зрители и има 393 406 лева приходи.

На второ място е премиерата от миналия уикенд – „Закрилникът 2″ с Дензъл Уошингтън в главната роля, продължение на филма от 2014 година. Битката на Маккол срещу професионален убиец е гледана от 7 790 зрители и има 76 681 лева приходи за първите три дни по екраните у нас.

Трето място е за втората премиера от миналия уикенд – анимацията „Малки титани: В готовност! Филмът“. Познатата поредица от „Cartoon Network“ от периода 2003-2006 година, прехвърлена върху големия екран с петимата тийнейджъри-супергерои срещу маниакален злодей, е гледана от 9 044 зрители и има 68 789 лева приходи за първите три дни у нас.

Четвърто място е за „Мисия невъзможна: Разпад“. Екшънът в триизмерен формат с Том Круз в главната роля, в който агент Хънт отново трябва да се справи с напрегната ситуация във време, в което не може да се довери на никого, освен на екипа си, е вече месец на екраните у нас и за това време е гледан от 67 507 зрители и има 752 214 лева приходи.

Пета позиция в топ 10 е за анимацията „Хотел Трансилвания 3: Чудовищна ваканция“. Историята в първата част, на която героите се опознаваха и се стигна до сватбата между вампир и човек, във втората се развиваха способностите на малкия Денис, а в третата всички познати герои са на круиз из най-мрачните места на Атлантическия океан, привлича 134 346 зрители и отчита 1 193 439 лева приходи за месец и половина на екраните у нас.

На шесто място е мюзикълът „Мама мия! Отново заедно“. Фееричното пътешествие между минало и настояще, заснето сред пейзажите на Великобритания и Хърватия по звуците на песните на АВВА, е гледано от 61 442 зрители и има 556 767 лева приходи за месец на екраните у нас.

На седмо място сред най-гледаните филми е „Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух“, създаден по образите от книгата на А. А. Млин и Ъ. Х. Шепърд. Завръщането на порасналия Кристофър при приятелите от детството и осъзнаването на нещата, които са най-ценни в живота му, е гледано от 11 531 зрители и отчита 98 236 лева приходи за трите седмици у нас.

Осма позиция е за биографичната драма „Дрейф“. Пътуването на Тами и Ричард от Таити към Калифорния през 1983 година, превърнало се в трагедия след опустошителен ураган, е гледано от 24 125 зрители и има 187 939 лева приходи за месец на екраните у нас.

Девето място е за екшъна „Небостъргачът“ с Дуейн Джонсън в главната роля. Спасяването на семейството на специалиста по сигурност Уил Форд от горяща сграда, в момент, в който Форд е главен заподозрян за пожара, е гледано от 56 539 зрители и има 594 975 лева приходи от билетите им за месец и половина на екраните у нас.

Десето място е за драмата „Тъмна дарба“, създадена по първата от четирите книги на Александра Бракен. Случващото се с младата Руби, която попада в лагер след епидемия, убила почти всички деца, бягството й и търсенето на нормална среда за живот, е гледано вече от 12 523 зрители и отчита 102 759 лева приходи за трите седмици у нас.

 
 

Министърка отиде да ражда с колело

| от chr.bg |

Новозеландската министърка по въпросите на жените Джули Ан Джентър от партията на зелените демонстрира до края на бременността си ангажираност към устойчивото развитие, като предпочете да отиде с велосипед до болницата, в която ще роди, съобщи АФП.

Разстоянието от дома й в Окланд до болницата е 1 км.

„Партньорът ми и аз въртяхме педалите, защото нямаше достатъчно място в автомобила“ – пошегува се Джули Ан Джентър в социалните мрежи, където качи своя снимка на велосипеда. – Това ми осигури също много добро настроение“.

Джули Ан Джентър уточни, че бременността й продължава вече 42 седмици и е отишла в болница вчера за изкуствено предизвикване на раждането.

Говорител на партията на зелените каза днес, че г-жа Джентър още не е родила.

Новозеландското лявоцентристко правителство полага много усилия за налагане на екологичен транспорт.

 
 

Възпитавайте си децата, за да не ги ошамарят някъде

| от |

Пътуваме за морето и, разбира се, в автобуса има едно чудовище, което просто не спира! С баща чужденец и майка от нашите детето говореше английския език, но понеже е прекалено младо, нямаше особен речник. С майка му седяха заедно, а баща му – на предната седалка. Между другото, баща му имаше вид на човек, който би пътувал и в багажното отделение на автобуса само и само да е далече от потомството. Но това са догадки от моя страна, базирани на изражението на лицето му. Догадки, но все пак доста сериозни.

Вие може би сте запознати с играта, която чужденците играят по време на път – „I spy with my little eye…“. Ако не сте – в адаптиран превод името й означава „Наблюдавам с малкото си око…“, а целта е да кажеш цвета или първата буква на нещо, което виждаш през прозореца, а останалите да познаят какво е то. Детето имаше свое демонично разбиране за тази игра и с високия си детски глас директно казваше какво гледа. Може би не знае цветовете и буквите, да, но той просто провтаряше, че наблюдава с малкото си невъзпитано оче ферма. И така много пъти, безброй пъти. Погледнах през прозореца му – ферми няма, само поле. Но малкото протеже на рогатия, а защо не и човешката инкарнация на самия него, продължава да твърди неверни твърдения! Фейк нюз.

Това капиталистче сигурно вижда потенциала на почвата ни за чуждестранни инвестиции! Ферма може и да няма, но се обазалагам, че всеки в автобуса би му показал шамарената фабрика. Междувременно, от майка му – нищо, да не говорим за баща му. Само по едно вяло „По-тихо де“, когато малкият изпищи или се провикне, без дори да го погледне.

Нека сега поговорим за Алекс. Той изглежда като човек, който един ден ще пипа заспалите пияни момичета на стълбите пред някой бар. Лицето на малкия Алекс е такова, че ако го мернеш, докато пиеш от шише, инстинктивно ще се обърнеш настрани, за да не ти го удари в зъбите. Алекс ще стане човекът, който ви кара да си отворите устата и да си затворите очите. И това е истинското му име, апропо, има милион Алексовци в България, няма да му пазим анонимност.

Та на връщане бе същото, но друго. Алекс е на 4 и пътува с много красивата си баба Катя. Алекс пътува прав върху седалката с гръб към движението, за да може да вентилира липсата на внимание от роднините си върху девойката на задната седалка. Горката девойка, а и жената до нея също. Алекс, дяволът в човешка кожа, не спря да я пита как се казва и да взима „тежки коли“ от през прозореца и да ги хвърля по нея. Баба му, едвам-едвам: „Стига…“ и както и майката на райхсфюрера – първият под фюрера Алекс от преди малко – дори не го поглежда. Може ли бе! Може ли да си толкова безотговорен към собствената си семка! Срам!

* * *

Едно от лошите качества на децата е, че го гледаш цели 10 години, а то е едва на 10 години. 

Никой не харесва невъзпитаните деца, но най-много от всичко – безучастните родители! Децата не са виновни, виновни са родителите и никакво „омръзнало ми е вече“ не ги извинява. Правете им забележка, говорете с тях, обяснете им като на голям човек, ако трябва 100 пъти, че на публично място трябва да се държат възпитано, да не шумят, да не досаждат на другите и прочие. Това ще им отвори безброй врати в бъдеще, защото всички ще ги харесват и ще ги смятат за умни! Единствените ви две задължения като родител са да гледате детето да не умре и да го възпитате добре. Това е! Това се иска от вас и от всеки един от нас!