shareit

КЗК откри картел при горивата

| от chronicle.bg |

Съществува картел между шест компании на пазара на горива в България. Това обяви Комисията за защита на конкуренцията след края на разследването, което започна през февруари 2016 г.

КЗК е предявила твърдения за нарушение на Закона за защита на конкуренцията срещу дружествата „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

„Въз основа на направения икономически и правен анализ, Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика, както и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната“, се казва в съобщението на Комисията.

При установяваен на картел КЗК трябва да наложи имуществена санкция в размер до 10% от общия оборот за предходната финансова година на всяко предприятие или сдружение от предприятия, замесени в противозаконната дейност.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване, но ответните страни имат право да представят писмени възражения или да поискат да бъдат изслушани в КЗК на открито заседание в срок от 30 дни.

 
 
Коментарите са изключени