shareit

Кюрдска организация пое отговорност за атентата в Анкара

| от chronicle.bg |

Кюрдската бунтовническа групировка ТАК („Ястреби за свободата на Кюрдистан“) пое отговорност за неделния атентат в Анкара, когато загинаха 37 души. В нейно съобщение се казва, че нападението е „акт на отмъщение“ срещу военните удари на Турция по позиции на кюрдските бунтовници и избиването на цивилно население.

Атентатът бе извършен с кола-бомба в оживен търговски и транспортен район на столичния център. Камикадзето, което се взриви, е 24-годишната Сехер Чагла Демир.

„Тази акция е отмъщение за 300 кюрди, убити в Джизре, и за нашите ранени цивилни. Ние искаме да поднесем извиненията си за цивилните жертви, които нямат нищо общо с мръсната война, водена от турската фашистка държава“, се посочва в изявлението на групировката.

ТАК се смята за свързана с основната кюрдска бунтовническа организация – ПКК, която турските разследващи обвиниха за атентата. ПКК е забранена в Турция като терористична организация, а примирието с нея бе скъсано в разгара на войната в Сирия. В последните дни турската армия удари позиции на групировката в югоизточната част на страната и в Иракски Кюрдистан.

Според турското министерство на вътрешните работи Сехер Чагла Демир е била обучавана в Сирия от сирийските кюрдски Сили за защита на народа – въоръжено крило на основната сирийска кюрдска партия, която Турция разглежда като терористично движение.

Междувременно Германия затвори посолството си в Анкара по съображения за сигурност, както и училище в Истанбул. Външното министерство в Берлин съобщи за „непотвърдена заплаха“.

 
 
Коментарите са изключени