Кунева подкрепя Трансатлантическото споразумение

| от |

България се нуждае от ТПТИ, за да стимулира икономиката си и заради създаването на нови работни места.

Това заяви днес вицепремиерът Меглена Кунева по време на откриването на конференцията „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“, организирана от Американската търговска камара в България и от Конфиндустрия България, предаде репортер на БГНЕС.

ТПТИ ще доведе до значителен ръст на европейската икономиката и ще подобри нейната конкурентоспособност. 119 млрд. евро годишно ще са ползите, уточни Кунева. За това на нас ни трябва диалог, който да не се основава на страховете. Европа ще направи максималното, за да се възползва от този момент, цитира Кунева председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

Според вицепремиера споразумението ще способства да се премахнат бюрократичните мерки пред стокообмена между САЩ и ЕС. Всичко това ще се отрази и на джоба на крайния потребител в негова полза. Няма ход, който да бъде печеливш, ако не се подкрепя от хората, подчерта Кунева. Какво всъщност се случва с Трансатлантическото споразумение? В преговорите участват всички страни и то ще бъде одобрено от Съвета на Европа, т.е. от всички европейски страни, каза вицепремиерът. На българското правителство няма да бъде наложено нищо , което да бъде извън преговорния процес, увери тя.

Казва се, че чрез споразумението ще се пуснат ГМО на българския пазар, продължи Кунева. ЕС няма да отстъпи от високите си стандарти по тази точка. И досега действащото законодателство ще продължи да функционира и всяка страна ще решава въпроса, както сега, отбеляза тя. Пише се, че чрез споразумението ще бъде пусната АКТА през задната врата, което според вицепремиера не е така. Тя заяви също, че уеднаквяването на стандартите няма да се случи толкова бързо. Европа няма за цел да се откаже от социалното си законодателство, а ще имаме сътрудничество и по отношение на стандартизацията и на социалната защита, посочи Кунева. Арбитражният момент при решаване на спорове между компании и страни е наистина една от чувствителните теми, свързани със споразумението. Компаниите наистина ще имат тази възможност да се обърнат към арбитражни съдилища, ако решат, че отделни страни създават правила в техен ущърб, заяви Кунева.

Но България има и своя вътрешна задача и тя е да реформира българската съдебна система, за да бъдем всички спокойни. Ангажиментите тук ще бъдат разписани много точни, увери тя.

В България трябва да се направи анализ за състоянието на малките и средни предприятия и да се набележат мерки, които да спомогнат те да намерят своето място на бъдещия голям пазар, обясни Кунева. Ще имаме наша българска позиция и това е област, в която страната ни ще има свой силен глас и ще настояваме малките и средни предприятия да бъдат част от пакета, който ще представим. Официалната позиция на българската страна е, че напредването на преговорите налагат една по-голяма прозрачност, за да подготвим бизнеса за преимуществата и трудностите, да дадем отговор на гражданското общество заради неговите опасения. Такъв документ трябва да бъде подкрепян от хората и нашата задача е споразумението да бъде харесвано от българските европейци, заключи Кунева.

ТПТИ е полезно, посочи на откриването на форума Питър Литгоу, президент на Американската търговска камара в България. Всички тези препятствия ще бъдат преодолени в името на растежа и на работните места и тук в България можем да си сътрудничим, каза той. Трябва да видим какви са предизвикателствата, за да ускорим преговорния процес, защото всяко забавяне не е желано, подчерта Литгоу.

Имаме нужда от гъвкавост и пространство за усъвършенстване на споразумението, заяви Пиетро Гиа, председател на Конфиндустрия България. Не препоръчвам на никого да гледа на това споразумение по плах начин, а да се опитаме да преодолеем бариерите в различни сфери, каза той. Посветихме тази конференция на малките и средните предприятия, тъй като вярваме, че в това споразумение ще се види истинската основа за развитието им. Като първа цел е създаването на търговска среда, която да им помага и да не се поставят спирачки пред предприемачеството. Малките и средни предприятия още от сега трябва да се замислят за предизвикателствата напред, да помислим за ползите, а не за опасностите. Трябва да минем в атака, а не да се затваряме в защитата, подчерта Гиа.

Смятам, че ТПТИ ще бъде от значение за всички представители на бизнеса, заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс. Търговията между САЩ и България не е голяма, но тази година има увеличение на стокообмена и ние искаме да насърчаваме американски дружества да инвестират тук. САЩ е напълно отдадена на воденето на успешни преговори за това споразумение, за увеличаването на икономическия растеж. Редица държави имат такива двустранни споразумения , напомни тя. Две от важните групи, които трябва да участват в него са малките и средните предприятия. Над 90% от всички компании и в САЩ и в Европа са категоризирани като малки дружества – малки и средни предприятия, те създават множество работни места. Икономическите ползи от износа извън Европа са ясни за всички. Значението на ТПТИ е важно не само за Европа, но и за България. Изследване на БАН показва, че споразумението ще доведе до ръст на нашия износ със 7.7%, позова се Марси Рийс на становището на учените. Тя се спря и на различни бюрократични трудности в сегашния стокообмен, особено за малкия и среден бизнес, които не разполагат с достатъчно кадри за излизане на чужди пазари. ТПТИ ще им подаде ръка като се намалят ненужните бюрократични пречки и за да намалят те своите разходи. Марси Рийс даде пример с увеличаването на стокообмена след подписването на споразумението НАФТА, посочи също ,че ще се увеличат приходите на всеки европейски гражданин след ТПТИ. Потребителите в САЩ и ЕС би следвало да видят нов хоризонт за продуктите на пазара си, за да извлекат полза не само от по-ниските цени , но и поради разнообразието от тези продукти, посочи Марси Рийс. При стандартите за безопасност също може да има напредък и полза, каза тя и даде пример с автомобилостроенето. Смятам, че втечнения природен газ ще увеличи източниците за енергия в ЕС, заяви посланикът. Това споразумение ще доведе до ползи както за производителите, така и за потребителите, така и за малкия и среден бизнес, е мнението на Марси Рийс. ТПТИ ще бъде взаимно полезно икономическо партньорство, добави тя. /БГНЕС

 
 

Глен Клоуз за Скарлет Йохансон: „Всеки трябва да може да играе всеки“

| от chronicle.bg |

Великата Глен Клоуз получи последната си от общо шест номинации за „Оскар“ преди 5 години. Ролята й беше на жена, която се представя за мъж, за да се издигне в ирландското общество на XIX век. Актрисата се справи брилянтно с ролята си. От екипа на филма „Алберт Нобс“ още тогава заявяват, че ролята на Глен Клоуз не е на транссексуална.

По повод последните полемики в развлекателната индустрия относно това кои актьори, какви роли могат да играят, актрисата от „Опасни връзки“ коментира, че разбира напрежението, образувало се около Скарлет Йохансон. Преди седмици Йохансон получи редица критики, защото беше избрана да играе транссексуална роля. В резултат на тези критики тя беше принудена да се оттегли от проекта.

Мнението ми е, че хора, които продуцират и режисират филми на такава тематика, трябва да осигурят работа на транссексуалните актьори… но също така трябва да имат възможността да вземат най-добрия човек„, казва Глен Клоуз, цитирана от IndieWire. „Актьорството е занаят… и лично аз смятам, че всеки трябва да може да играе всеки.

Миналия месец стана ясно, че Йохансон ще играе известният Данте „Текс“ Гил във филма „Rub & Tug“ – реална личност, която живее през 70-те години на миналия век, държи  масажистки салон и таен публичен дом. След това редица транссексуални актьори критикуваха избора на хетеросексуална актриса за ролята на транссексуален персонаж. След малко повече от седмица Скарлет Йохансон се оттегли от филма, а все още не е избран неин заместник за ролята.

На този фон продължават да се чуват гласове, които настояват ролите на хомосексуални и транссексуални да бъдат играни само от такива актьори. Такъв е случаят с Руби Роуз отпреди няколко дена. Актрисата, която се определя като „gender fluid“ беше избрана да играе Batwoman, чийто персонаж е на еврейка лесбийка. Руби Роуз беше заклеймена в социалните мрежи,  а настояванията са за ролята на еврейка лесбийка да бъде избрана актриса еврейка и лесбийка. В резултат Роуз изтри профила си в Twitter.

В същото време някои актриси, като Глен Клоуз, с подобни изказвания доказват, че все още има трезви умове в развлекателната индустрия, които разбират същността на истинското актьорско майсторство.

 
 

Сам Смит не харесва Майкъл Джексън… и това е непростимо?

| от chronicle.bg |

Майкъл Джексън може да има милиони фенове по света, но очевидно Сам Смит не е сред тях. И това, представете си, беше повод да бъде нападнат в последните дни…

Певецът и участник в „American Idol“ Адам Ламбърт публикува видео как той и Сам Смит си почиват на яхта. Чува се гласът на Смит, който казва, „Не харесвам Майкъл Джексън, но тази песен е добра“. В същото време песента на Джако „Human Nature“.

Реакцията на Смит бързо отекна в социалните мрежи. Видеото е изтрито от Instagram, но все още може да бъде намерено в Twitter.

 

Множество фенове на Джако отправиха остри критики към носителя на „Оскар“ Смит и неговото мнение. Сред тях е и певицата Стефани Милс, която твърди, че е излизала с Джексън.

„Не закачай МАЙКЪЛ ДЖАКСЪН, след като си мечтаеш да си продал толкова албуми, колкото него и да бъдеш Крал на попа, както него. Толкова съм уморена от вас, които изучавате нашата музика и артисти и твърдите, че не ги харесвате.“ пише Милс в профила си в Instagram.

Сам Смит е споменавал Уитни Хюстън и Марая Кери като изпълнители, които са му повлияли. Доколко обаче е „грешка“, че личният му вкус не отговаря на този на милиони хора по света, не се ангажираме да коментираме. Просто показваме поредното проявление на народния съд на социалните мрежи.

 
 

Бенисио Дел Торо ще участва в следващия филм на Оливър Стоун

| от chronicle.bg |

Бенисио дел Торо ще участва в новия филм на Оливър Стоун „Бели лъжи“. Филмът ще проследи героя на Дел Торо Джак – дете на разведени родители, докато се опитва да избегне техните грешки в собствения си брак и отношенията със сина си. 

Чувствайки се в капан, героят на Дел Торо се впуска в пътешествие, изпълнено със страст, което още повече замъглява пътя към собствената му душа. Срещайки жена, чийто живот представлява точно обратното на неговото положение, той се решава на преоткриване.

Последният филм, по който Стоун и Дел Торо са работиха заедно, беше „Диваци“ от 2012 г., базиран на едноименната книга на Дон Уинслоу.

Бюджетът за филма вече е уреден и Стоун се надява снимките да започнат през пролетта, в Ню Йорк. Докато това се случи, всики  можем да очакваме Бенисио дел Торо в новия сериал на Showtime, озаглавен Escape at Dannemora, който се очаква да стартира на 15 октомври тази година.

А в близките дни имате последен шанс да го гледате на кино в „Сикарио 2: Солдадо“.

 
 

Лондон е гурме

| от Зузи Аспарухова |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset