shareit

Културният павилион FLUCA за първи път в София

| от chronicle.bg |

Чували ли сте за австрийския културен павилион FLUCA? Ако сте от Пловдив, може и да сте. Това лято (по случай последователното председателство на Съвета на ЕС на България и Австрия) той за първи път ще пристигне и в столицата, за да остане цяло лято.

От май до август FLUCA ще бъде основната сцена за съвременно изкуство в София с изложби, пърформънси, дискусии, концерти и партита. Павилионът ще обикаля ключови столични локации – Mузея за съвременно изкуство САМСИ през май, градинката на „Кристал“ през юни, площад Света Неделя през юли, а в най-отпускарския месец ще се спре пред Народния театър „Иван Вазов“. Програмата ще представи произведения на артисти от България, Австрия, Израел, Западните Балкани, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и САЩ. Целта е публиката от наблюдател да се превърне в участник в създаването на артистичните продукции.

FLUCA

Програмата на първата локация включва изложба на Алдо Джианоти „Олимпия“. Тя вече е в ход и ще остане така до 31 май пред Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство САМСИ. Изложбата е създадена първоначално за музея Kunsthaus Graz. Сега тя е премодулирана за пространствата на САМСИ и FLUCA. Алдо превръща музея във фитнес център, като чрез привидно спортната тематика на неговите произведения се търсят внушения, провокирани от съвременната социална или политическа действителност.

На 17 и 18 май в Гьоте Институт ще се проведе конференция за културните политики и сцената на Западните Балкани. През юни FLUCA ще изникне на една от най-горещите точки в София – градинката на „Кристал“. Там ще бъде и специалното представяне на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Следва видео-програмата на нюйоркския куратор Наоми Лев и пърформънсите на Камен Стоянов и Иво Димчев. През юли, контейнерът ще се появи на площад „Света Неделя“, за да представи нови идеи за градската среда на София. Програмата ще завърши в началото на август пред Народния театър „Иван Вазов“.

FLUCA_opening_3.05_preview

Идването на австрийския културен павилион е инициирано от фондация „Отворени изкуства“ и Австрийското посолство в България. Първото му идване у нас е през 2016 г. в Пловдив. За първи път публиката в София ще има възможността да наблюдава живата и променящата се платформа, посветена на съвременните визуални изкуства, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц – дело на български и международни артисти.

 
 
Коментарите са изключени