shareit

Култовите тийн сериали (Част I)

| от |

Публиката често има навика да подценява тийн сериалите като жанр, който не струва, но не е права. Тийн сериалите, като повечето неща в телевизията в последните години, претърпяха значителна метаморфоза към добро. Да, все още може да срещнете сълзливи и плоски сюжети, но те не са масово явление.

Тийн сериалите са новата сила на новото поколение умни тийнейджъри, а 10 от най-добрите сред тях, са тук.

Трий Хил/One Tree Hill

По-известен сред по-младите ви приятели, като „сериалът, който ме запали по сериалите“. Абсолютният ultimate на тийншоу и вече класика в своя жанр. Историята разказва за двама братя, които се мразят и живеят в двете социални стълбици на едно общество, докато една вечер не се срещат и не биват принудени да работят, учат и почти живеят заедно. Световете им се сблъскват шумно и оставят зад себе си пет великолепни сезона. Следващите след това не струват и аз препоръчвам да не си губите времето с тях. Но каквото и да се случи впоследствие, One Tree Hill е истинска класика в своя жанр.

Скинс/Skins

Преди да бъде гадже на Дженифър Лорънс, преди да бъде Звяра в X-men, преди да участва в реклама на Ягуар, Никълъс Холт беше Тони в британската тийндрама Skins. Skins е нещо като anthology сериал (сериал или поредица, в която всеки сезон или епизод са с различни персонажи, случки, среда), но не точно. В него на всеки два сезона актьорският състав се променя, но мястото – британска гимназия в Бристол и ситуациите – силно преекспонирани и драматични – си остават идентични. Моят личен фаворит са сезон 1 и 2, в които може да гледате Никълъс Холт, Кая Скоделарийо – същата, от клипа на Candy на Роби Уилямс, Хана Мъри – любимата Гили от Game of Thrones и Джо Демпси, отново от Game of Thrones. В този сериал изгряха и звездите на Джак О`Конъл и Дев Пател. Тъжен, на моменти абсурден и дори странен, Skins е ненормално добър британски тийн сериал, който няма нищо общо с американската телевизия.

Кварталът на богатите/The O.C.

Звездата на Миша Бартън изгря и залезе с този сериал. Въпреки това, над 10 години по-късно той си остава класика и е един от първите тийн сериали от този тип нова драматична телевизия, в която младите се държат като големи и имат не по-малко сериозни проблеми от тях. Младо момче е прибрано от богат адвокат, с цел порицание и урок, което пък променя живота му завинаги. Бен Макензи – все пак детектив Джеймс Гордън от „Готъм“ в момента – Ейдриън Броуди, Рейчъл Билсън и още много други са звездите на „Кварталът на богатите“. Отскоро дори турците имат собствена версия на сериала, която може да гледате. Лично аз предпочитам американската, но всеки си преценява за себе си.

Малки сладки лъжкини/Pretty little Liars

Един от най-големите тийн хитове сред сериалите в момента е базиран на серия от книги на авторката Сара Шепърд. Пет момичета се събират с преспиване преди лятната си ваканция, едното изчезва, година по-късно е намерено убито и закопано в мазе, а останалите четири започват да бъдат тормозени от човек с иницала А. Мистерията държи в напрежение феновете на сериала вече 5 сезона, а предателите дебнат навсякъде.

Стрелата/Arrow

Сериалът за супергероя с прякор Стрелата е първият от многото, които DC Comics планират да пуснат по телевизията в следващите няколко години. Типичен сериал за супергерои, в който мъжете са силни, смъртта не е завинаги, хората са лоши, интригантите и психопатите са повече, отколкото предполагате, а Стивън Амел е радост за окото. Буквално.