shareit

Кучетата могат да говорят…

| от chronicle.bg |

…или поне да карат хората да ги разбират. Това сочи ново изследване, според което домашните любимци имат скрити способности – те могат да „научат“ хората да разпознават различните значения на кучешкия лай.

Жените са по-добри в това да разбират дали кучето иска да си играе или лае заплашително.

В изследването са участвали 40 доброволци, които са слушали записи на кучешко лаене от 18 кучета, които пазят храната си, срещат заплашителен непознат или си играят.

Участниците правилно разпознали 63 процента от видовете лай, което значи, че не са действали на посоки. Всеки вид лай е разпознаван в по-висока степен, отколкото би предположил случаен избор. Хората са успели да разпознаят в 81% от случаите кога кучето лае игриво, но са се справили по-зле при джафкането за пазене на храната или заплаха.

Проучването показва, че когато кучетата си играят, те издават по-кратки и по-малко насечени джафкания, отколкото, ако са агресивни или изплашени, сочи изследването.

Доброволците е трябвало да идентифицират и контекста, в който кучето лае, според пет емоционални състояния – агресия, страх, отчаяние, щастие, игра. Те са се справили забележително в разчитането на кучешките емоции.

 
 
Коментарите са изключени