shareit

Куба е новата туристическа дестинация на САЩ

| от |

Във вторник сутринта САЩ и Куба подписаха в Хавана споразумение за либерализиране на гражданската авиация между двете страни, с което се поставя нов етап в отношенията между двете страни. За първи път от ембаргото, наложено преди повече от половин век, американците ще получат възможността да летят до острова с редовни полети.

Това е огромен успех на усилията на президента Барак Обама за нормализирането на дипломатическите отношения между САЩ и Куба. Но и огромна възможност за американците, които вече планират почивката си там.

Технически все още е трудно американци да летят до Куба и така ще бъде, докато ембаргото не бъде вдигнато напълно. Администрацията на Обама все пак е отворила вратичка за определен тип пътувания – разрешени са тези с хуманитарна, религиозна или образователна цел. Въпреки че за подобно пътуване ще се иска предварително одобрение от ресорните органи, американците, които желаят да посетят Куба, ще трябва само да отбележат едно от основанията за пътуването си в дясното поле на формуляра и веднага получават визата си на летището.

Дори и след споразумението, американците, които желаят ваканция в Куба, трябва да платят доста по-скъпо за чартърни полети от Маями и Ню Йорк. Което ограничава до известна степен възможностите им.

Куба
Снимка: Getty Images

 

„Намираме се в нещо като в кубински, пътнически балон, в който цените са много по-високи, а полетите – ограничени“, коментира Алана Тумино, лидер на проамерикански настроените общественици в Куба. „С възможността, която дават редовните полети, ежедневните полети до Куба ще се увеличат, което означава, че конкуренцията ще се засили и цените ще започнат да падат“.

С възобновяването на редовните полети между двете страни се премахва сериозна пречка за кубинско-американските ваканции.

Но защо редовните полети са по-добрия вариант от чартърните?

В момента чартърните полети от Ню Йорк и Маями – два ключови града за авиокомпаниите – се извършват на базата на оскъден график и струват повече от разумните цени на пазара.

Полетите от Ню Йорк са само в определени дни от седмицата. И струват около 850 долара. С полет от Маями до Хавана, който трае около 40 минути, ще излезе около 450 долара. Излишно е да се казва, че тези суми не са съотносими дори с времетраенето на полетите.

Трябва да отбележим, че е почти невъзможно да си купиш билет, всичко вече е резервирано с месеци напред.

Новото споразумение дава възможност американските авиокомпании да летят до Хавана 20 пъти на ден. Те ще могат да извършват и поне още 10 курса до всяко едно от деветте летища в Куба. Според експертите ще има общо около 110 полета до Куба на ден. Това означава, че договорката дава възможност да се извозват пет пъти повече пасажери.

Надеждата е единадесетте търговски авиокомпании, които ще бъдат поставени в условия на засилена конкуренция, да понижат цените на билетите. Освен това повече летища ще предлагат полети до Куба, което аналогично ще съкрати разходите по закупуването на билетите до Маями и до Ню Йорк.

Традиционните авиокомпании предлагат услуги на потребителите, които не са характерни за чартърните компании. Хората ще могат да си купят билети онлайн, например, и да имат достъп до обслужване на клиенти 24 часа седем дни в седмицата.

Куба
Снимка: Getty Images

Кога ще бъдат пуснати редовните полети?

След подписването на споразумението във вторник, авиокомпаниите ще имат около 15 дни да изпратят своите документи в Департамента по транспорта, заявявайки, че желаят да изпълняват полети от и до Куба. Всеки превозвач ще трябва да уточни ангажиментите си и с кубинските ресорни ведомства.

Досега е ясно, че авиокомпаниите American, Delta, Jet Blue, Southwest и United планират да кандидатстват за полети до няколко кубински града.

Американските власти се надяват да разпределят полетите между авиопревозвачите до началото на лятото. И ако всичко върви по план – американците ще могат да летят до Куба и обратно до началото на есента – преди президентът Обама да напусне кабинета си.

 
 
Коментарите са изключени