Необходими продукти:
За крема:
10 яйца
1 л мляко
120 г царевично нишесте
250 г захар
канела
кора от ½ портокал
кора от ½ лимон
За Чурос:
1 чаша брашно
1 чаша вода
1 с.л. маргарин или масло
1 к.л бакпулвер
пудра захар и канела на прах за поръсване
Начин на приготвяне на крема:
Загряваме млякото до завиране заедно със захарта, канелата, портокаловата и лимоновата кора. Отделно смесваме яйцата с нишестето и на тънка струя прибавяме леко охладеното и прецедено мляко. Връщаме сместа на котлона и бъркаме, докато започне да се сгъстява. Разпределяме в подходящи съдове и охлаждаме. При сервиране може да поръсим със захар и да карамелизираме.
Начин на приготвяне на Чурос:
Слагаме водата и маслото да заврят. Намаляваме огъня и добавяме брашното и бакпулвера при непрекъснато бъркане до получаване на мека топка с консистенция на картофено пюре. Охлаждаме сместа и поставяме в пош. Загряваме олио в тиган до 180°С и с помощта на поша шприцоваме няколко фитила тип „тиквени дръжки“. Пържим до златисто и сервираме, като поръсваме с пудра захар и канела.