shareit

Крем карамел в тиква

| от |

Хелоуин е, всички правят фенери от тиква. Но ако случайно ви е останала една или пък сте от тези, които не празнуват този празник, нашите приятели от кулинарния блог „С нож и вилица в ръка“ ни предлагат тази страхотна рецепта :

DSCF8430

Тиква ли е, крем ли е, карамел ли не знам, но така три в едно стана такъв есенен разкош, който да си кажа право не очаквах! Купих си преди няколко дни едно тикве с мисълта да си го нарежа на локумчета, залея с прясно мляко и яйца и изпека във фурната. После пък не ми се режеха локумчета и водейки се от крилатата мисъл “накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл“ :) изрязах капаче, почистих тиквето от семките и …..вижте по надолу как го приготвих! 

DSCF8438

Продукти:
тиква около 1 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4 с.л. захар + 2-3 за карамела 
2 ванилии
брашно

DSCF8447

Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилиите. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар . Поръсете обилно с брашно почистената тиква. Излишното изтръскайте. На дъното изсипете карамела и излейте млечната смес. 
Сложете тиквеното капаче, и прехвърлете тиквата в голяма тенджера. Налейте вода достигаща на 1 пръст от отвора на тиквата. Сложете във фурна загрята на 160-170 гр.и печете около 2 часа. Внимавайте много водата в тенджерата да не заври. Или намалете температурата или отваряйте от време на време фурната. 
Опечената тиква извадете веднага от водата! Изчакайте пълното ѝ охлаждане преди да я нарежете! 

 Да ви е сладко :)

DSCF8471

 
 
Коментарите са изключени