shareit

Крайнодесните във Франция с поражение на втори тур

| от chronicle.bg |

Националният фронт на Марин льо Пен не спечели нито един регион в днешния втори тур на местните избори във Франция, става ясно от първите екзит-полове.

Партията остава на трето място, след консерваторите на Никола Саркози и социалистите, макар че на първия тур водеше убедително в 13-те региона и отбеляза най-много получени гласове в историята си.

Днес крайната десница не успя да спечели балотажите дори там, където социолозите й отреждаха най-големи шансове за победа, включително в Нор-Па-дьо Кале-Пикарди, където Льо Пен застана начело на партийната листа. Тя бе победена от консерватора Ксавие Бертранд, според когото „Националният фронт най-сетне е спрян“.

Провал регистрира и племенницата й Марион льо Пен в богатия югоизточен район Прованс-Алп-Кот д’Азур. 25-годишната Марион събра най-много гласове на първия тур, но на балотажа надделя Кристиан Естрози от десницата.

Марин льо Пен призна загубата, но обеща да „продължи борбата“. Обратът, според анализатори, идва от избирателите на социалистите, които са предпочели кандидатите на консерваторите пред тези на Националния фронт.

Това са първите избори във Франция след терористичните атаки в Париж от 13 ноември. За Националния фронт и Льо Пен изборите са от голямо значение за нейните президентски амбиции на вота през 2017-та г.

Засега десницата на Саркози и социалистите на президента Оланд си поделят 12 региона, а за Корсика остана за местни политически играчи – националистите. Социолозите отреждат предимство на десницата пред социалистите – 7 региона срещу 5 региона, спечелени от социалистите.

 
 
Коментарите са изключени