shareit

Край на швейцарската банкова тайна за италиански вложители

| от |
Финансовите министри на Италия и Швейцария подписаха в Милано споразумение за обмен на банкова и финансова информация.
Това слага край на швейцарската банкова тайна за италиански вложители, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Италия се надява споразумението да й помогне да се бори с укриването на доходи. Съгласно приет неотдавна закон, италианците с банкови сметки в Швейцария могат доброволно да разкрият какви суми държат там на влог, да платят дължимите данъци и да понесат леки санкции, ако направят това най-късно до септември 2015 г.

Щом споразумението бъде ратифицирано от парламентите на двете страни, италианските власти ще могат да получават данни от 2015 година нататък за банковите сметки на италиански данъкоплатци в Швейцария.

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че благодарение на това споразумение в Италия ще се върнат милиарди евро под формата на данъчни приходи.

След разразилия се неотдавна скандал около швейцарския клон на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), в италианските медии попадна информация за около 7500 италианци, които държат там тайни влогове, отбелязват ДПА и ТАСС.

В рамките на скандала „СуисЛийкс“ се разбра, че 74 лица, свързани с България, държат 380 млн. долара в швейцарската HSBC Private Bank. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени