shareit

Комисия за установяване на инвалидност заменя ТЕЛК

| от chronicle.bg |

Комисия за медицинска експертиза за установяване на инвалидност ще замени сегашните ТЕЛК-ове, съобщи здравният министър Петър Москов.

Целта е медицинската експертиза да обхваща само оценка на вида и степента на увреждане.  Хората, които успеят да се върнат на работното си място и да получават пълноценен доход, не би трябвало да имат инвалидна пенсия„, коментира още здравния министър.

Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът на този човек е по-нисък от този, който е заемал преди да бъде инвалидизиран. В момента законодателството казва, че в ТЕЛК могат да работят само лекари, които работят само в ТЕЛК. Тоест един работещ специалист по очни болести, кардиология, пулмология и от каквото страдате вие, той не може да работи в ТЕЛК, защото едновременно с това той ви лекува в болницата. Това от гледна точка на предишното е non sense и ние предлагаме промяната – всеки квалифициран лекар по специалността си, който има стаж по специалността, има допълнителна квалификация в тази сфера, може и е компетентен да ви каже увреждането, от което ви е лекувал, за което ви е предписал лекарства, за което ви е оперирал и така нататък, в каква степен и от какъв вид е това увреждане за вашето здраве. Възнаграждението, което отива сега в тези комисии, отива като възнаграждение на тези лекари, които го правят.

Според министър Москов с промените ще се съкрати времето за издаване на решенията за степента на увреждане. Очаква се промените да влязат в сила от следващата година.

 
 
Коментарите са изключени