shareit

Колко голяма е Кока-Кола в България?

| от chr.bg |

Популярната компания за напитки Кока-Кола направи изследване за въздействието си върху пазара на труда в България. Заетите в системата на Кока-Кола в предприятия и офисите на компаниите през 2017 г. са 2 300 души. Едновременно с това, може да се твърди, че тази Система поддържа още 17 500 допълнителни работни места от производителите на суровини и съставки, до хората, които продават напитки на компанията. Общо 19 800 заети или 0,7% от пазара на труда са свързани с дейностите на Кока-Кола в България.

С тези параметри изследването заключава, че Кока-Кола допринася за българската икономика над половин милиард лева. 

Изпълнителният директор на Кока-Кола ХБК България, Светослав Атанасов, коментира: „За трета поредна година правим този анализ, което е отражение на нашия траен ангажимент и отговорност към българското общество като цяло. Само за 2017 г. системата на Кока-Кола в България е заплатила 236 милиона лева преки и непреки данъци“.

Оценката на социално-икономическото въздействие на системата на Кока-Кола е извършена въз основа на утвърден икономически модел, приложен от стратегическа консултантска компания „Стюърд Редкуин“. Авторите на доклада са проф. Итън Б. Капщайн и Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин“.

 
 
Коментарите са изключени