Коледното настроение завлaдява ИКЕА

| от |

Празнични вкусотии, коледна музика, шведски традиции и много светлина очакват посетителите на магазин ИКЕА България през декември.

За трета поредна година ИКЕА ще посрещне коледните празници с празнично настроение, вкусен аромат на сладки с канела, музика и много светлина.

Официален старт на празничния месец декември ще бъде даден от чаровната Йоланта Делибозова-Йоли, която на 7 декември между 11.00 и 15.00 часа ще покаже на децата и техните родители как да приготвят красиви и ароматни коледни изкушения, които не само ще направят празника по-вкусен, но и ще послужат за атрактивна украса на дома. Нещо повече – освен аромат на джинджифил и канела, тази година в ИКЕА ще се разнесе и вълшебна празнична музика на живо.

На 13 декември в 17.00 часа ИКЕА ще отпразнува шведския празник Ден на Света Лусия с много музика и светлина. Празничната програма е в ръцете на децата от 12 СОУ с изучаване на шведски език, които ще изпълнят традиционни песни и ритуали и ще научат малките гости на празника на популярни шведски думи и изрази.

Между 20 и 24 декември клиентите на магазин ИКЕА отново ще имат възможността да си направят семеен коледен портет с Дядо Коледа, с който споменът от тазгодишния празник ще остане незабравим.

За повече информация за коледните събития в ИКЕА България, следете Facebook страницата на компанията.

 
 

Бившата на Силвестър Сталоун Бриджит Нилсен роди петото си дете

| от chr.bg |

54-годишната актриса Бриджит Нилсен роди петото си дете. Според светските таблоиди щастливото събитие се е случило в петък в Лос Анджелис. „Радваме се да приветстваме красивата ни дъщеря в живота си. Беше дълъг път, но си струва“, каза звездата от „Червената Соня“.

В края на май актрисата, известна и с брака си с холивудския актьор Силвестър Сталоун, съобщи в Instagram радостната вест, че 23 години след раждането на четвъртия си син отново ще става майка.

Звездата има зад гърба си четири брака – с Каспър Уиндинг, Силвестър Сталоун, Себастиан Коупланд и Раул Майър.

От браковете си и от предишни връзки Бриджит Нилсен има четирима синове. Най-големият от тях, Джулиън, е на 34 години, а най-малкият, Раул младши – на 23 години.

 
 

Хан Соло продаде пистолета си

| от chr.bg |

Лазерният пистолет на Хан Соло от филма „Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите“ бе продаден за 550 000 долара на търг в Лас Вегас.

От аукционна къща „Джулиънс окшънс“ оповестиха, че лотът е купен от компанията Ripley’s Believe It or Not.

Дългият около 40 сантиметра лазерен пистолет бил съхраняван над 30 години от Джеймс Шоп, сценографа на филма, излязъл по екраните през 1983 г., поясниха от тръжната къща.

На търга „Легенди на Холивуд“ бе изложен също цял костюм на Супермен, носен от актьора Кристофър Рийв във филма „Супермен 3″. Костюмът на супергероя бе продаден за 200 000 долара. Платената сума значително надхвърля първоначалната му оценка.

Черна вълнена рокля, носена от Мерилин Монро, пък намери купувач за 20 000 долара, които ще бъдат предоставени на фондацията на президентската библиотека „Ейбрахам Линкълн“.

Търгът се състоя в комплекса „Планета Холивуд“.

През юни м.г. роботът R2-D2 от „Междузвездни войни“ бе продаден за 2,76 милиона долара на търг, докато за лазерния меч, размахван от Люк Скайуокър в два филма от поредицата, бяха платени 450 000 долара.

 
 

Будилник ви събужда с аромат

| от chr.bg |

Едва ли има човек, който да не обича да си поспива. Изтръгването от царството на съня често е мъчително, особено ако е съпътствано от досадния звук на алармата. Далеч по-приятно събуждане осигурява специален алармен часовник, който разчита на силата на ароматите.

Когато настъпи мигът за събуждане, алармата „Сенсъруейк трио“ омекотява процеса, отделяйки приятни за обонянието ухания, например на океан, мента, кафе.

Джаджата използва също светлини и нежни звуци, за да върне спящия човек по възможно най-деликатен начин в света на будните. Създателите на ароматната аларма в момента събират средства за масовото й производство. Желаещите могат да се включат в кампанията със сума от 59 долара.

 
 

„Пътувай, пътувай, пътувай“: житейските уроци на Антъни Бурдейн

| от chronicle.bg |

Антъни Бурдейн е (далеч сме от времето, когато ще говорим за него в минало време) от хората вдъхновители. Но не от онези с надъхващите цитати и много приказки, а от истинските вдъхновители. Тези, които заразяват с действията си. Говори много, но никога празни приказки. Говори винаги на висока за мнозина на негово място цена. Затова и в едно интервю се определя като „предател на професията“.

Преди да стигне до световната слава на кулинарията и пътешествията, авторът и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, прекарва десетилетия, в които работи по 13 часа на ден в най-добрите кухни на Ню Йорк. Бил е мияч, рязал е продукти за шефовете и су-шеф. Става известен през 1999 г., когато публикува статия в „The New Yorker“, в която разкрива истината зад вратите на най-„добрите“ професионални кухни в Ню Йорк. Така се сдобива с договор за мемоари и живот под светлината на прожекторите.

Бурдейн умее да дава съвети, да предава занаята си и не се страхува да извади мръсните престилки на световната кулинария, докато на масите клиентите в блажено невежество ядат супа или режат пържола.

Антъни Бурдейн днес трябваше да навърши 62 години. В началото го нарекохме вдъхновител… ето част от житейските уроци, с които този голям мъж заразяваше своята аудитория през екрана и книгата.

Вторник е най-добрият ден за морска храна. Рискувайте в понеделник.

„По принцип, добрите неща идват винаги във вторник – морската храна е прясна, приготвената храна е много, а готвачът (предполага се) е в настроение след почивния си ден. (повечето готвачи не работят в понеделник)“ пише Бурдейн в статията от 1999 г. в „The New Yorker“ , озаглавена „Не яж преди да прочетеш това“

anthony-bourdain-laos-dinner-couple-TONYLAOS0517

Пази се от добре изпечената пържола

Отново в същата статия Бурдейн разказва за старата практика в много кухни, позната като „запази за добре изпечено“. „Когато готвачът намери някое недобре изглеждащо парче месо – жилаво, или с непремахната тъкан или малко старо, го мята във въздуха и пита шефа, какво да прави с него. Той си мисли, че филистимецът, който поръчва храната си добре изпечена няма да забележи разликата.“

Обичай яйцето

„Яйцето прави всичко по-добро.“

„Начинът, по който правиш омлет разкрива характера ти.“

Цени месото

„Месото прави обществото, в много отношения „държи материята“ по начини, които намирам за очарователни и интересни. Перфектното ястие, или най-добрите ястия, се появяват в ситуация, която често има много малко общо със самите съставки.“

anthony-bourdain-eating-river-laos-TONYLAOS0517

Пътувай, пътувай, пътувай

„Ако си на 22, физически здрав, гладен за знания и усъвършенстване, съветвам те да пътуваш – колкото се може по далеч. Спи на подове, ако се налага. Виж как живеят другите хора, яж и готви. Учи се от тях – където и да ходиш.“ из “ Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook.“.

„Пътешествията не са винаги красиви. Не са винаги удобни. Понякога болят, дори ти се къса сърцето. Но това е окей. Пътуването те променя: то би трябвало да те променя. Оставя белези върху паметта ти, върху съзнанието, сърцето и тялото. Взимаш нещо със себе си. За щастие, оставяш и нещо хубаво след себе си.“

За успеха

„Трябваше да умра, когато бях на 20. Станах знаменитост на 40. Станах баща на 50. Чувствам се сякаш съм откраднал кола – наистина лъскава кола – и продължавам да гледам в огледалото за задно виждане за някои проблясващи фарове. Но все още няма нищо“

За Тръмп

По-рано през тази година водещият седна на една маса с президента Обама, но отказа да направи същото с Тръмп. „Не виждам смисъл, той говори само за себе си и се интересува единствено от себе си. Не мисля, че това е хубав вечерен разговор. Освен това той яде стека си добре изпечен. Мисля, че това е достатъчно.“

Anthony-Bourdain-Parts-Unknown-S10E03-7898b1d22d440f2516bdebe48bf319e3-full

Мръсните тоалетни са окей

„Казвал съм, че мръсната тоалетна е знак, че не трябва да ядеш в ресторанта. Научил  съм  обаче и че обратното е истина. Някои от най-добрите ми сядания в ресторанти са били на места, където на никого не му пука за това. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.“