shareit

Кой обра „Аскеер“-ите

| от chronicle.bg, по БТА |

Спектакълът „Гео“ по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, сценична версия и постановка на Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“, спечели три награди „Аскеер – 2016″ – за режисура, за водеща мъжка роля – на Леонид Йовчев за Гео, и за музика – на Христо Намлиев, съобщава БТА.

Наградите за театрално изкуство „Аскеер“ бяха връчени снощи за 26-и път в Театър „Българска армия“. Галаспектакълът под режисурата на Диана Добрева беше посветен на 400-годишнината от смъртта на Шекспир и на Сервантес. Актьорите от трупата и студенти от НАТФИЗ на Пламен Марков и Маргарита Младенова се появяваха като герои на двамата знаменити автори и с мъдри, философски и най-вече шеговити диалози и етюди, с музикални и танцови импровизации въвеждаха номинациите в различните категории.

Иван Добчев изрази надежда, че присъждането на наградата е знак за разбирането на неговия стремеж с работата си като режисьор да продължава започнатото от Леон Даниел, Методи Андонов, Крикор Азарян.

„Те зададоха истинската посока на българския театър. Мисля, че ги следвам. Благодаря им, че ги имаше“, допълни режисьорът.

Той получи и статуетката на Георги Чапкънов – Чапа, отредена за Леонид Йовчев, и благодари задочно на актьора, че е приел поканата му за ролята на Гео Милев и че се е справил блестящо.

„Аскеер“ за водеща женска роля заслужи Жорета Николова – за „Слугините“ от Жан Жоне на Диана Добрева в Народния театър.

Актрисата каза, че цени много работата си въобще, защото тя е нейната позиция, нейният протест и морал. А отличието означава, че и колегите й казват „Да“ на самата нея, щом казват „Да “ на работата й. Освен на целия екип на спектакъла Жорета Николова благодари на всички умни и талантливи хора, на всички театрали и зрители. Тя пожела на всички да са щастливи и да изпитват любов, защото „любов нямам ли, нищо нямам“.

За поддържаща женска роля беше отличена Василена Атанасова за „Бел ами“ от Юрий Дачев по Мопасан на Бина Харалампиева в Малък градски театър „Зад канала“. Тя благодари на академия „Аскеер“ и на екипа на представлението, особено на Герасим Георгиев – Геро – един от най-щедрите актьори, с които си е партнирала, и на Калин Врачански – за обичта и търпението.

„Аскеер“-а си за поддържаща мъжка роля Йосиф Шамли посвети на своята Поли, която го поддържа и подкрепя във всичко, на режисьора и на колегите си от „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка на Стоян Радев в Народния театър.

Авторският спектакъл на Александър Морфов „На ръба“ в Народния театър взе „Аскеер – 2016″ за най-добро представление. Вместо режисьора статуетката прие Валери Йорданов и от името на всички актьори благодари, че постановката е оценена, защото, по думите му, много хора предпочитат да се правят, че тя не съществува.

„Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов, поставена от Лилия Абаджиева в Пловдивския театър, получи наградата за съвременна българска драматургия.

„Искам с едно придихание да изпратим в последния му път гениалния български музикант Васил Пармаков, който умря в мизерия“, каза авторът и така изправи всички присъстващи за едноминутно мълчание. „Не може да се умира така в България!“ – заяви Секулов.

С откъси от филми и видеозаписи от спектакли беше отдадена почит на отишлите си през последната година именити артисти – Мария Русалиева, Люба Алексиева, Васил Попов, Найчо Петров, Илия Добрев. Аплодираха ги на крака всички в залата и цялата трупа на ТБА на сцената.

„Изгряваща звезда“ стана Александър Хаджиангелов с ролята на Пилето в „Пилето“ по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка на Васил Дуев в Младежкия театър „Николай Бинев“. Младият актьор подари каската на „Аскеер“-а на колегата си Никола Стоянов, номиниран в същата категория за същото представление – за ролята на Ал.

„Нощта на 16 януари“ от Айн Ранд на Пламен Марков в Театър „София“  донесе наградата за сценография на Мира Каланова. За костюмография беше отличена Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата“ по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка на Анастасия Събева в Младежкия театър. „Предизвестена радост, както казва Валери Петров. Вълненията би трябвало да са отминали, но ето, стъпих на сцената и се вълнувам“, каза актьорът Борис Луканов, като получаваше своя „Аскеер“ за цялостен принос в театралното изкуство – заобиколен от трупата на ТБА и аплодиран дълго от всички присъстващи, изправени на крака.

„Не съм очаквал награда. И през 56-те години, през които съм обиколил почти всички театри в България, никога не съм мислил за награди. Достатъчни ми бяха ръкоплясканията на публиката“, отбеляза актьорът.

 
 
Коментарите са изключени