shareit

Кой е генерал Румен Радев

| от chronicle.bg |

Генерал Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършил е Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.

Предизборна кампания

Генерал Радев влезе в предизборната надпревара като семеен човек. По-късно обаче жълти медии разкриха, че генералът има връзка с пиарката си Десислава Генчева, която е назначил на работа като финансист на ВВС в периода, в който е бил командир на военно-въздушните сили. Впоследствие самият Радев обясни, че е разведен, а в средата на август сключи брак с Генчева.

Министерство на отбраната започна проверка на Радев, след като се оказа, че по време на службата си е назначил Десислава Генчева във финансовия отдел на ВВС като счетоводител. Впоследствие обаче тя работи като негов пиар, за което по закон във военното министерство се изисква по-висока квалификация и стаж. По това време тя все още не е била негова законна съпруга, но двамата са били във „фактическо съжителство“, което повдигна съмнения за кофликт на интереси.

По неофициална информация на военното министерство, цитирана от Медиапул, двамата са сключили брак на 12 август в община „Студентска“ в София – т.е. по-малко от две седмици, след като Радев подаде рапорт за напускане, а БСП го посочи за потенциален кандидат-президент.

Името на ген. Радев нашумя в медиите миналата година, след като през октомври 2015 година подаде оставка заради бюджета на авиацията, след което я оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов. Месеци преди това Радев обяви различията си с министъра на отбраната Николай Ненчев и настоя за спешни мерки по поддръжка на изтребителите „МиГ“-29, за да не изпадне България в невъзможност да защитава въздушното си пространство, което ще е прецедент в историята на НАТО. Тогава Радев отрече зад желанието му за оставка да стоят политически мотиви. По това време БСП определиха Радев като „един изключително подготвен, опитен командир, който се отнасяше с много грижа за своите подчинени и за техниката“.

Кандидатпрезидентска заявка

Информация, че генералът се готви за президентски избори, започна да цикрулира през лятото. В началото на август Радев подаде рапорт за пенсиониране. След пенсионирането си е получил 125 хиляди лева, сред които 71 хил. лева от обезщетения за 20 заплати, а останалите – от неизползван отпуск.

Радев беше издигнат за президент от инициативен комитет (начело със Стефан Данаилов от БСП), а за негов вицепрезидент беше избрана Илияна Йотова.

 
 
Коментарите са изключени