shareit

Кой е Чък Тейлър?

| от chronicle.bg |

Ако гледате стар американски или нов български филм, няма как да не забележите коя е най-носената обувка. Кецовете Converse са нещо повече от обувки. Не, не разбирайте това погрешно. Естествено – те са обувки. Но с времето са се превърнали в символ – на свободата, на града, на волния дух и смелите мечти за по-различно бъдеще.

Днес можем да видим в кецовете Converse много неща – избелели джинси, залез в училищен двор, каране на скейт на паметника на Съветската армия, студена бира, летни нощи, крадени целувки и още много неща. Но откъде тръгва всичко и защо Чък Тейлър?

Кецовете Converse All-Star се раждат през 1917г. и първоначално са направени, за да се играе с тях баскетбол. Чък Тейлър започва да ги носи, докато играе баскет в гимназията. Две години по-късно, той отива до офиса на Converse Shoes в Чикаго и търси човек на име Боб Плец, ненаситен спортист, като след кратък разговор го наема да му помага в направата и разпространението на кецовете.

В рамките на следващата година, Тейлър въвежда нов дизайн на обувката с цел да се подобри нейната гъвкавост и опора за крака и включва горна част, който да осигурява допълнителна сигурност за глезена. All-Star логото веднага бива сложено върху горната част на високите кецове. До 1932г. името на Чък Тейлър влиза в логото и обувките добиват оригиналното си име – Chuck Taylor All-Stars.

Чък Тейлър става изключителен представител за Converse. Джо Дийн, който е работил като търговски представител на Converse в продължение на 30 години преди да стане директор в щатския университет в Луизиана, казва на Боб Форд в интервю за The Philadephia Inquirer, “Беше невъзможно да не го харесваш. Той познаваше всички. Ако си треньор и искаш да си намериш работа, обаждаш се на Чък Тейлър. Шефовете на спортните департаменти непрекъснато ходеха при него и го питаха какъв треньор да наемат и какви обувки да използват играчите“.

Тейлър е получавал заплата от Converse, но не е получавал комисионна за нито един чифт от 600-те милиона продадени чифта Chuck Taylor. В продължение на години, той е карал бял Cadillac през Щатите с багажник, пълен с обувки, живял е по мотели и единственият му адрес за постоянно местожителство е било шкафчето му в сградата на Converse.

През 1922 Тейлър започва да изготвя Converse Basketball Yearbook, в който той събира най-добрите играчи, треньори, отбори и моменти в спорта. Книгата се радва на много голяма популярност и през 1928г. редакторите разширяват съдържанието й. През 1935г. Тейлър изобретява безшевната баскетболна топка, която може да се контролира много по-добре от играчите.

Неговата най-голяма страст са били баскетболните лагери. През 1922г. Тейлър провежда първия такъв лагер в щатския университет на Северна Каролина. Неговата следваща „демонстрация“, както той самият я нарича, се случва в Мичиганския университет, след това Колумбийският т.н. В продължение на 30 години Чък се занимава с обучението и тренировките на младежи. Стив Стоун, бивш президент на компанията Converse, казва: „Номерът на Чък беше да отиде в някой малък град, да омая треньорите и да ги навие да пуснат децата на баскетболен лагер. Той учеше младите на баскетбол и работеше с местните търговци на спортни стоки, но никога не оборваше принципите на треньорите и те го уважаваха за това“.

Тейлър промотира баскетбола като спорт в целия свят и благодарение на него през 1936г. Баскетболът става олимпийски спорт. По време на Втората Световна война Тейлър става спортен консултант на американската армия. Скоро военните започват да правят загрявките си, носейки Converse и кецовете стават „официалните обувки“ на американските въоръжени сили.

Чък се пенсионира през 1968г. А един ден след 68-мия му рожден ден през юни 1969г., той умира от инфаркт във Флорида. По-късно същата година името му е изписано на мемориала в баскетболната зала на славата в Найсмит.

 
 
Коментарите са изключени