Кой е Макс и защо търсим справедливост за „едно куче“?

| от chronicle.bg |

На 30 април в София на пътя загива едно младо куче, порода чихуахуа. Ако се питате защо ви занимаваме с това, при положение че българските пътища са осеяни с трупове на прегазени кучета, ще ви кажем: историята е малко по-различна.

Макс е домашно куче и излиза на разходка със стопанина си. Двамата пресичат на зелен светофар кръстовището на Ботев и Сливница. За части от секундата кучето е премазано от полицейски мотор, движещ се с превишена скорост. Никой от полицейския кордон не спира, за да види какво се е случило. Макс издъхва няколко секунди по-късно в ръцете на стопанина си, актьорът Данчо Колев.

След като той се обажда на КАТ, започват грозни подигравки от страна на полицаите: колко струвало едно такова куче, не можело ли да му купят едно; камерите не се знае дали работели в този конкретен момент; щял ли да съди колегата т.н.

Който не е губил куче, вероятно не може да си представи ясно колко близка е болката до тази, която изпитваме, когато загубим близък човек. Но тя наистина е много близка. И когато смъртта на кучето е ненавременна и за нея има виновник, е съвсем естествено да търсим справедливост.

31682385_10216411691425278_4827238173471932416_o

Тук може да прочетете цялата история на кучето Макс, а по-надолу – интервюто с Данчо Колев.

Историята за смъртта на вашето куче обиколи социалните мрежи и предизвика широка вълна от възмущение. Смятате ли, че ще има полза от това, че много хора научиха за историята на Макс?

Когато написах първия си пост, в интерес на истината въобще не очаквах токова мащабна реакция… това беше просто един емоционален изблик в тежък момент. Много сме благодарни, и аз и Евелина, за това че толкова много хора реагираха и ни подкрепят, съчувстват и са с нас в този труден момент. За ползи не мога да говоря. Ние не търсим ползите, това което искаме и това за което се борим, е да достигнем до истината и тя да бъде призната.

Какво смятате, че трябва да бъде справедливото наказание за човека, отговорен за смъртта на кучето?

Както и да бъде наказан човека това няма да върне Макс. Но е крайно време хората да започнат да си понасят последствията за деянията и това усещане за безнаказаност да изчезне. Искаме да има справедливо и строго наказание в съответствие със закона точно заради това.

За първи път ли срещате нагло и безпардонно отношение от български полицаи или и друг път сте се сблъсквал с такова?

Не мисля, че е кой знае колко важно за кой път се сблъсквам с едно или друго отношение… Вероятно всеки от нас не веднъж се е сблъсквал подобно отношение и има своите истории. Нека не забравяме, че има всякакви хора. Не бих искал да поставяме всички под общ знаменател.

По това, което описвате става ясно, че в полицията „гарван гарвану око не вади“. Какви са механизмите да притискаме отговорните за престъпления полицаи да понесат вината си?

Ако знаех отговора на този въпрос, досега вече щеше да има резултати и отговорният щеше да е понесъл отговорността си. Въпреки това имам усещането, че сме на прав път. Смятам, че общественото недоволство помогна и продължава да помага на това да се придвижи разследването и вярвам, че ще има резултати накрая.

Организирате мирно шествие в памет на Макс и в търсене на справедливост. Какво ще кажете на хората, които се чудят дали да дойдат?

Да, точно така. На 12 май планираме началото на шествието в 17:00 часа да стартира от сградата на МВР. Призовавам всеки, който смята че трябва да се борим за това истината да излезе наяве и отговорните да поемат своята отговорност да се присъедини към шествието със своя домашен любимец. Така ще покажем, че сме единни в борбата за справедливост. Искаме да извоюваме справедливост за Макс и с това да покажем, че всеки в тази държава заслужава справедливост и трябва да се бори за нея.

 
 

Интересно ли ви е как изглежда новият OnePlus 6T?

| от chronicle.bg |

За любопитните към наследника на OnePlus 6Т, вече има законни снимки, пуснати в мрежата, както и тийзър видео.

Изображенията потвърждават слуховете, че смартфонът разполага с двойна камера, а не с тройна, както се говореше преди време.

Освен това, OnePlus е няма досадната издатина на камерата, като цената, която е платила за това, е компромис с тънката „снага“ на корпуса. За смартфона вече се знае, че има скенер за пръстови отпечатъци, вграден в екрана, който може да видите и в тийзър видеото:

Повече подробности ще станат ясни в седмиците преди премиерата на OnePlus 6T, която предстои на 17 октомври.

3oT4yhf8mvQNBBLUb5MvZR-970-80

download

Източник: GSM Arena

 
 

5 трогателни филма за болестта на Алцхаймер

| от chronicle.bg |

На 21 септември СЗО отбелязва световния ден на болестта на Алцхаймер.

Вероятно първата ви асоциация с Алцхаймер са хора, които забравят всичко, в повечето случаи – възрастни. Ако сте по-запознати, може би знаете, че болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, описано за пръв път през 1906г. от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и наречено на негово име.

Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че съществува и по-ранна форма на болестта, която може да възникне много по-рано. Случай, което ще видим в един от филмите-предложения в галерията.

Макар че протичането на болестта на Алцхаймер е индивидуално, съществуват и много общи симптоми. Първите наблюдаеми симптоми често погрешно се приемат за свързани с възрастта безпокойства или прояви на стрес. В ранните етапи най-честият симптом е неспособността за придобиване на нови спомени, наблюдавана като трудност при припомнянето на скорошни събития. При подозрения за Алцхаймер диагнозата обикновено се потвърждава с оценка на поведението и когнитивни тестове, често следвани от заснемане с мозъчен скенер, когато това е възможно.

С напредването на болестта се появяват и симптоми като объркване, раздразнимост и агресивност, промени в настроението, затруднения в говора, загуба на дълготрайна памет и цялостно затваряне на пациента, поради отслабване на сетивата му. Постепенно изчезват и други телесни функции, като в крайна сметка се достига до смърт.

Индивидуалното прогнозиране на протичането на болестта е трудно постижимо, тъй като нейната продължителност варира много при различните пациенти. Болестта на Алцхаймер се развива неопределено дълго, преди да се прояви, и може да напредва с години без да бъде диагностицирана. Средната продължителност на живота след диагностициране е около седем години. По-малко от 3% от болните живеят повече от 14 години след диагнозата.

Причините за развитието на болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Изследванията показват, че болестта е свързана с наличието на сенилни плаки и неврофибриларни възли в главния мозък. Използваните лечения дават ограничени симптоматични подобрения, но не могат да забавят или спрат напредъка на болестта.

По случай деня на болестта от Алцхаймер (на който не честваме болестта, но отбелязваме, че знаем за нея и за болните от нея), сме подготвили няколко филма, които са посветени на темата. И човешки, на моменти брилянтно, описват какво се случва с болните и техните близки.

 
 

Новата татуировка на Емилия Кларк

| от chronicle.bg |

Когато си Майката на драконите, нормално е да не можеш да се разделиш със своите деца, дори след като те не само пораснат, но и единия умре и премине на вражеска страна. И какво правиш в такава ситуация? Ако си Емилия Кларк, си татуираш децата. И се радваш!

Това прави актрисата от „Игра на тронове“, Емилия Кларк, която публикува снимка в профила си Instagram, показвайки новата си татуировка на китката.

„Тази мама няма никога да забрави бебетата си“ пише Кларк под снимката. Татуировката се състои от три дракона (Дрогон, Регал и Визерион) в полет.

 

 
 

Видео от сета на „Men in Black“: Крис Хемсуърт и Теса Томпсън

| от chr.bg |

Крис Хемсуърт и Теса Томсън са в костюми за спинофа на „Men in Black“ от Sony. Филмът все още си няма официално име, но ще събере отново двете звезди от „Thor: Ragnarok“. Крис и Теса ще бъдат в черни костюми, защото са агенти на MIB базирани в Лондон – Агент H и Агент М. Ема Томпсън ще бъде Агент О, а Лиъм Нийсън ще е глава на великобританския клон на MIB. Във филма ще видим още Кумаил Нанджиани и Раф Спал.

Гари Грей от „Straight Outta Compton“ и „Fate of the Furious“ ще режисира.

Детайли около събитията във филма няма, но знаем, че двойката ще разследва убийство, което ще ги накара да обикалят света.

Както се вижда, Хемсуърт е без сако, докато Томсън е в целия си костюм. Това буди въпроса дали външният ми вид е индикатор за характера на персонажите им – единият е по-шантав, докато другият е по-строг? За жалост Агент К (Томи Лий Джоунс) и Агент J (Уил Смит) няма да участват във филма. Въпреки това изглежда, че Хемсуърт и Томпсън целят подобна динамика.

Докато са във Великобритания, не е ясно дали двамата ще се върнат в Атланта за снимките на „Avengers 4″, които започнаха този месец. Всички останали вече са на сет освен Тор и Валкири. Присъствието й в новия филм не е потвърдено все още, но фенонвете се надяват се появи заедно с любимите им извънземни Корг и Миек.