shareit

Код: колаж и играта на Йоана

| от |

Мъгла от памук, атлетка от коктейлни хапки, конци и пайети. Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаело и Пикасо. Това не е игра на думи, това е играта на Йоана. За да участвате трябва просто да разгледате нейните колажи, отличени с първото място на конкурса на „Фотосинтезис“.

Йоана Петрова е историк по образование и фотограф по призвание. Тя е от онези арт хора, които съчетават по оригинален начин класическото изкуството с модерните похвати на фотографията. Йоана избира за свое изразно средство колажа и превръща едни от най-известните класически произведения на изкуството във фотографии с нов смисъл и послание.

„В моите фотографии съм използвала репродукции на известни, класически картини, върху които съм слагала различни обекти, които сами по себе си нямат художествена стойност – конци, пластмаса, пайети. Поставям ги върху илюстрациите и ги заснемам. Не ги слагам случайно, а се опитвам да ги вградя в картината и да ги превърна в нейни конструктивни елементи. Така изображението вече придобива нов, различен смисъл.”, разказва за идеята си Йоана Петрова. Всъщност повечето илюстрации от книги избира от книги вкъщи, а за някои се досеща едва след като е намерила подходящ предмет в същия мащаб, който да може да вгради в тях. Така на принципа на случайността, Йоана създава колажната фотография, която обира овациите на журито на конкурса.

„В последно време много се запалих по колажа, затова и реших да използвам именно него за фотокнигата, с която участвах. Избрах известни класически произведения. Смятам, че ние – модерните зрители, когато застанем пред някоя картина от преди 200-300 години, понякога ни е трудно да я разберем, защото е рисувана в друг исторически контекст. Ако не знаем историята зад нея не можем да я разшифроваме. Тогавашните хора са имали ключ за разгадаване на скритите послания. От дистанцията на времето сме загубили този ключ. Чрез моите колажи съм се опитала да внеса в тези картини ново, по-модерно звучене”, разкрива идеята си Йоана.

Така за кратко време щрихирала избраните изображения и отбрала най-добрите в рамките на два дни. „Целта на изложбата е да дразни мозъка. Търсила съм хумора, играта с въображението и закачката с публиката”, споделя още фотографката.

Тя хваща фотоапарата в университета, където учи история.

Първоначално се запалва по археологията и оттам прави остър завой към изкуството. Намира неразривната връзка между фотографията и живописта, а любовта й към тях се разгръща в следващите години.

Първоначално снимала всичко, което й харесва, но търсела различната гледна точка. Казва, че именно това й носи нужния за деня емоционален заряд.

Йоана е поредното доказателство, че когато правиш нещо със сърце, нещата се случват от само себе си.

Споделя, че не е маниак на тема техника, макар че има достъп до най-разнообразни продукти. Смята, че фотоапаратът е по-скоро средство, с което да материализираш идеите си.

„Смисълът е най-важното нещо във фотографията. Идеята трябва да бъде водеща във всеки вид изкуство и оттам нататък вече да решиш какво изразно средство ще използваш”

Тайната на добре свършената работа за Йоана е четене и гледане. Самата тя признава, че гледа доста по-внимателно на изображенията и усеща как вкусът й към фотографията се променя с времето. Интересът й скача в различни посоки, но нищо не задържа любопитството и вниманието така, както снимането.

„Колкото повече гледам – толкова повече искам да видя още и още. Апетитът идва с яденето”, усмихва се Йоана. А всеки, който иска да участва в играта с код „колаж” може да посети изложбата й от 2 август до 10 септември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.

А ако нямате търпение за някои от колажите, които Йоана Петрова ще представи – те са в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени за Код: колаж и играта на Йоана