shareit

Клинтън води с 11% на Тръмп в надпреварата за Белия дом

| от chronicle.bg по БТА |

Хилари Клинтън води на Доналд Тръмп с 11 процентни пункта в надпреварата за президентския пост в САЩ, сочи допитване на института Ипсос за Ройтерс.

Онлайн допитването е извършено от понеделник до петък и показва, че 46 процента от анкетираните потенциални избиратели подкрепят Клинтън, 34,8 процента са за Тръмп, а 19,2 процента не поддържат нито един от двамата за вота на 8 ноември.

Преднината на Клинтън е почти същата като преди седмица, когато още не беше събрала достатъчно делегати от първични избори за спечелване на номинацията на Демократическата партия и преди Тръмп да си навлече критиките на лидерите на двете партии за допускане на пристрастност у американски съдия от мексикански произход.

Тръмп смята, че съдията Гонсало Куриел е предубеден срещу него в дело за измама във вече закрита платена бизнес школа на милиардера заради предложението на кандидата на Републиканската партия да се изгради стена между САЩ и Мексико.

По-късно Тръмп добави, че съдии мюсюлмани също може да са предубедени срещу него заради обещанието му временно да забрани достъпа на мюсюлмани в САЩ.

Тези изказвания на Тръмп му костваха остри критики от високопоставени републиканци, сред които председателят на Камарата на представителите Пол Райън и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Впоследствие Тръмп заяви, че повече няма да коментира съдията.

Междувременно, запазването на правото на аборт за жените се оформя като един от ключовите спорни моменти между двамата. На среща с организация, която подкрепя това право, Клинтън рязко се противопостави на Тръмп, когото описа като сексист и враг на правата на жените. В същия момент, самият Доналд Тръмп говореше пред религиозни консерватори – отявлени противници на правото на аборт.

 
 
Коментарите са изключени