Класически чийзкейк

| от |

Гостуваме отново на Дарин Стойков (http://fkusno.com/), на когото скоро смятаме да изпратим фактурите си от фитнеса, но на тези изкушения не можем да устоим.

Cheese-Cake-3

Преди да започна да пиша тази рецепта не знаех, че чийзкейкът има толкова древна история, която може да се проследи чак до Древна Гърция. За мен това си беше класически американски десерт, който по много добър начин съчетава леко соленият вкус на мекото сирене със сладостта на захарта и позволява множество вариации за гарниране.

Скоро не съм правил чийзкейк, но май студеното време навън отново ме приканва да завъртя един голям и хубав кейк, който да споделя с колеги и приятели.

Необходимите продукти:

За блата

  1.  Едно пакетче чаени бисквити
  2. 100 грама масло
  3. Две супени лъжици кафява захар

За кейка

  1. Осем пакетчета крема сирене = 1 килограм
  2. 250 грама бяла захар
  3. 3 супени лъжици брашно
  4. 4 големи яйца
  5. Кората на един лимон, настъргана
  6. Ванилия
  7. 200 грама заквасена сметана
  8. Сокът на един лимон

Приготвянето на блата е много лесно – натрошавате бисквитите, смесвате с разтопеното масло и захарта и разстилате върху дъното на кръгла форма. Добре е формата да е с падащо дъно – така няма да имате проблем с отлепянето на кейка после. Натрошаването на бисквитите може да стане на ръка или ако имате здрав плик и чукче за пържоли под ръка – давайте смело. Дъното на формата е добре да го постелете с хартия за печене и така после ще може лесно да се отдели.

Сега е ред на плънката. Добре е всички продукти да са предварително извадени от хладилника и да са на стайна температура. В голяма купа слагаме цялото количество крема сирене и размекваме с помощта на вилица. Аз всъщност ползвам пресата за картофи за тази цел. Като се предаде сиренето, добавяме захарта и продължаваме да разбъркваме до получаването на равна смес. В този случай ползвам дървена шпатула, този инструмент за мен е ненадминат. След като се е разтворила захарта, добавяме трите лъжици брашно и отново разбъркваме.

Сместа се е сгъстила доста, започваме да добавяме яйцата едно по едно. В началото сместа става лигава, но след разбъркване тя поема яйцето и отново се превръща в пухкав и послушен крем. Добре е яйцата да са едрички (L или XL). Като поеме сместа и четирите яйца, добавяме ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая идва ред и на заквасената сметана.

Това е моментът да разделите сместа на две равни части, ако ще правите мраморен чийзкейк. В едната половина добавяте какао на вид и вкус, другата оставяте бяла.

30861_392967375274_832295274_3900972_1242649_n

Фурната трябва да е загрята да 220 градуса на обдухване. Печем блата за не повече от 10 минути и го вадим. Не изключвайте фурната, нека стои топла за чийзкейка.

Ако сте решили да правите мраморната версия започнете хаотично да сипвате последователно от двете смеси – това е гаранция, че ще се получи интересен резултат при разрязването на готовия кейк. Заравнете отгоре и айде във фурната. Печем точно 10 минути на температурата на блата, след което намаляваме температурата на 130 градуса и допичаме още 25 минути. Точно на 26-тата минута изключваме фурната, но не вадим кейка още два часа.

Ако искате да бъде плътен навсякъде, оставете фурната затворена. Ако искате да бъде добре изпечен по краищата и да има кремообразен център, открехнете вратата и оставете да влиза вътре студен въздух. През това време върху повърхността може да се появят пукнатини, но това е съвсем нормално и няма какво да му се притеснявате чак толкова.

Cheese-Cake-1

След като се е охладил напълно е ред на глазурата, която отново е хипер лесна и проста – смесваме 200 милилитра заквасена сметана с две лъжици захар и сока на лимона, разбъркваме и заливаме.

Cheese-Cake-2

Тук също са възможни подобрения, например смес от сметана и шоколад. Интересен ефект ще се получи ако последователно залеем в концентрични кръгове със сметановия крем и разтопен шоколад с малко масло. После с помощта на шишче за печене изтегляме радиуси от центъра към краищата и се получава ето този ефект. Признавам си, малко прекалих с гъстотата на десена, но ми беше за първи път.

180748_10150092067030275_832295274_6023798_3548773_n

Вариантите за поднасяне са неизброими и се ограничават само с вашата фантазия – може да карамелизирате плодове, да залеете с боровинково сладко, да смесите конфитюр от кайсии и мед, да залеете с течен шоколад. Или просто да го поднесете без нищо. Само не бързайте да го вадите от формата преди да е стегнал, най-добре на следващия ден.

Наздраве! Времето за приготвяне е 3 часа плюс допълнително за охлаждане.

 
 

Air France с нов полет: Париж – Найроби

| от chronicle.bg |

От 25 март 2018 г., клиентите на Air France ще могат да летят от Париж-Шарл де Гол до Найроби (Кения) с 3 нови седмични честоти. Полетът ще се изпълнява от най-новото поколение Boeing 787, в който са на разположение 30 места в бизнес, 21 места в Premium икономична и 225 места в икономична класи.

Разписание на полетите (местно време):

AF814: излита от Париж-Шарл де Гол в 20:50 ч., каца в Найроби в 6:00 часа на следващия ден.
Полетите ще се извършват в сряда, събота и неделя.
AF815: излита от Найроби в 8:20 ч., каца в Париж-Шарл де Гол в 15:50 часа.
Полетите ще са в понеделник, четвъртък и неделя.
Тези полети ще се бъдат споделени и ще се извършват с партньора Kenya Airways. Така клиентите ще се възползват от 10 седмични честоти между Париж и Найроби, като 3 полета ще се извършват от Air France и 7 от Kenya Airways. Освен това, като продължение на Найроби, клиентите на Air France ще могат да пътуват до 23 регионални дестинации *.

Тази нова услуга на Air France е в допълнение към ежедневния полет на KLM, между Амстердам-Схипхол и Найроби.

Най-доброто от Air France до Найроби

На борда на последното поколение Boeing 787 на Air France, клиентите ще се насладят на комфортно пътуване:
• Най-новите салони на Air France за дълги разстояния – върхови постижения в небето в бизнес класата (30 места), комфорт за всички в новата Premium икономична (21 места) и обновена икономична (225 места) класи;
• Използване на WiFi мрежа, адаптирана към нуждите на клиентите (от 20MB до 200MB на цени между € 5 и € 30);
• Осветление, което се адаптира към различните фази на полета;
• Люк, който е с около 30% по-голям от този в подобни самолети и оборудван с електронна система за затъмняване;
• Подобреня във въздушното налягане и влажността правят пътуването още по-комфортно.

Няколко думи за Найроби

maxresdefault

Найроби е най-големият град в Кения и вход към многобройните природни паркове в страната, която е известна с богатата си дива природа. Кенийската столица е популярна дестинация за градски екскурзии, включващи музея „Карън Бликсен“, който трябва непременно да се посети и известния колоритен закрит градски пазар, където африканските деликатеси са в изобилие.

*Кисуму и Момбаса в Кения, Ентебе в Уганда, Буюмбура в Бурунди, Лусака, Ндола, Ливингстън и водопадите Виктория в Замбия, Хартум в Судан, Джаоджи в Майот, Морони на Коморските острови, Лилонгве в Малави, Дар ес Салам, Килиманджаро и Занзибар в Танзания, Кигали в Руанда, Адис Абеба в Етиопия, Мапуто и Нампула в Мозамбик, Хараре в Зимбабве, Лубубаши в Демократична република Конго, Джибути и Сейшелите.

 
 

Бионсе е най-високоплатената певица за годината

| от chronicle.bg, по БТА |

Списание „Форбс“ обяви Бионсе за най-високоплатената жена в света на музиката за 2017 г. със 105 милиона щатски долара, благодарение на хитовия албум „Lemonade“ и световното турне.

Според изданието певицата е изкарала 105 милиона долара за една година, от юни 2016 г. до юни тази година. Доходите на Бионсе се увеличиха благодарение на миналогодишното й световно турне, което според „Форбс“ й е донесло 250 милиона долара.

На второ място е Адел с 69 милиона долара. Нейният албум „25“ подобри рекорда за продажби през дебютната седмица в САЩ. Тази година тя завърши и първото си голямо турне след 2011 г.

Тейлър Суифт, която миналата година оглавяваше класацията със 170 милиона долара, тази година е трета с 44 милиона долара. Очаква се нейните приходи значително да се увеличат през следващите 12 месеца благодарение на новия й албум „Reputation“ и предстоящото турне.
Четвърта е Селин Дион с 42 милиона долара.

„Форбс“ съставя класацията за 12-те месеца от юни 2016 г до юни 2017 г. по доходите на звездите, преди да бъдат обложени с данъци.

 
 

Джерард Бътлър осинови българско бездомно куче

| от chronicle.bg |

Актьорът Джерад Бътлър е осиновил кученце от България. Той пусна снимка с новия си любимец във Facebook.

„Благодарен съм за новото малко кученце в живота ми. Тя беше бездомна и я видях, докато снимах на планина в България. Открадна сърцето ми“, пише актьорът в социалната мрежа.

Актьорът е бил няколко пъти в България и е споделял, че много харесва страната ни.

 Бътлър е известен с ролите си в „300“, „Фантомът от операта“, „Код: Олимп“ и др., а все още може да го гледате по кината в апокалиптичната лента „Геобуря“.
 
 

Най-добрите филми на Тарантино

| от chr.bg |

Куентин Тарантино е режисьор, сценарист, актьор и продуцент с един от най-уникалните стилове в света на киното.

Той е известен и с щедра употреба на насилие, театрални количества кръв и дълги бойни сцени, супер саундтраци и придирчивост към актьорите, с които работи.

Тази година стават 25 години от „Reservoir Dogs“ и по този случай ще погледнем наза към творчеството на Тарантитно. Ще видим какво е направил от тогава до днес и ще подредим работата му по качество.

Кой филм ли е номер 1?