shareit

Китай цензурира #panamapapers в социалните мрежи

| от chronicle.bg |

Китай цензурира споменаването на скандала с документите от панамска юридическа фирма, станало известно като аферата „Панамски документи“. Документите, информация за които се споделя с хаштаг #panamapapers, включват няколко имена от политическия елит в страната, включително роднина на президента Си Дзинпин.

Стотици публикации в китайските социални мрежи Weibo и Wechat по темата бяха изтрити.

Документите на панамската фирма „Мосак Фонсека“ разкриват как богатите използват данъчните оазиси. В тях фигурира и името на съпруга на сестрата на китайския президент – Денг Джиагуи. Денг и жена му притежават стотици милиони долари в имущество, акции и други активи.

В Китай търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано. Статиите и постовете, съдържащи думите Panama Papers, излизат в търсачките, но не могат да се отворят, за да се види пълното им съдържание. Отварят се само някои статии, посветени на скандала, в които се упоменават лица, които не са свързани с Китай, като например футболиста Лионел Меси.

Националистическият китайски таблоид „Глобал таймс“ публикува редакционна статия, в която казва, че неидентифицирана могъща сила стои зад изтичането на документите. В статията се посочва, че основни мишени на скандала са опонентите на Запада, по-специално руският президент Владимир Путин. В редакционния коментар не се упоменават засегнати от изтичането на документи китайски лица.

В изтеклите документи на „Мосак Фонсека“ става ясно,че роднини на настоящи и бивши китайски политици и ръководни кадри са замесени в офшорни схеми и имат скрито богатство.

Само по себе си държането на пари в офшорни компании не е незаконно. Но журналистите, сдобили се с изтеклите от панамската фирма документи, казват, че те може да предоставят доказателства за укрито богатство с цел избягване на данъчно облагане и плащане на данъци, за пране на пари, за заобикаляне на санкции, за натрупване на пари от трафик на наркотици и за други престъпления.

 
 
Коментарите са изключени