shareit

Китай приключи със строителството на най-големия радиотелескоп в света

| от chronicle.bg |

Китай завърши строителството на най-големия в света радиотелескоп в Pingtang County, югозападно от провинция Гуейджоу. Телескопът наричан още FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) беше построен в рамките на 5 години, а цената, която плати Китай за него е 180 милиона долара. Първоначалните планове и избирането на местоположението за „FAST“ стартираха още през 1994 г. Телескопът има огромен рефлектор, състоящ се от 4450 панела, което се равнява на площта на 30 футболни игрища.

Той ще започне да функционира през септември тази година и ще се използва предимно за търсене на извънземен живот. През следващите две до три години телескопът ще се настройва, след което ще стане достъпен за изследователи от цял свят.

Според Синхуа, FAST ще помогне в откриването на пулсарите, гравитационните вълни и аминокиселините, които биха потвърдили живота на други планети.

За да се осигури пълна „радио тишина“ в радиус от пет километра около FAST, ще бъдат изселени повече от 9000 души от района.

 
 
Коментарите са изключени