shareit

Кирил Домусчиев се опитва да окаже груб и недопустим натиск върху работата на журналистите

| от |

Секцията на спортните журналисти към Съюза на българските журналисти (СБЖ) оповести позицията си за изказването на собственика на футболния „Лудогорец“ Кирил Домусчиев по адрес на коментатора на мача на неговия тим срещу сръбския „Партизан“ от Шампионската лига миналата сряда. От СБЖ алармираха, че Домусчиев оказва натиск на представителите на медиите, като заплашва коментатора с връзките си в ръководството на Нова телевизия.

Ето и позицията по този казус на спортните журналисти, която публикуваме без редакторска намеса:

Секцията на спортните журналисти към Съюза на българските журналисти изразява дълбокото си притеснение и неразбиране от реакцията на собственика на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев във връзка с телевизионния коментар на колегата Димитър Тренев на мача реванш от третия квалификационнен кръг на Шампионската лига срещу „Партизан“. В интервю за вестник „7 дни спорт“ г-н Домусчиев не просто изразява недоволство от “недостатъчно патриотичния” коментар, което е негово право, но си позволява да заплашва чрез използване на връзките си с ръководството на Нова телевизия. Намираме подобно поведение на собственик на български футболен клуб, пък бил и той най-успешният, като оказване на груб и недопустим натиск върху работата на журналистите. Това е пряко вмешателство в дейността на коментатора и нарушение на принципите на свободата на словото.

Надяваме се, че ръководството на Нова телевизия ще реагира достойно на опитите на г-н Домусчиев да дава насоки на коментаторите и ще защити колегата Димитър Тренев, който е доказал през годините своя изключителен професионализъм. В същото време се надяваме г-н Домусчиев да започне да разглежда журналистите не като свои подчинени, а като равностойни партньори, които имат право на собствено мнение за случващото се в притежавания от него клуб.

Не на последно място пожелаваме успех на „Лудогорец“ срещу „Стяуа“ в плейофите на Шампионската лига, защото вярваме, че българският шампион трябва да заеме своето достойно място в групите на турнира, пише в позицията на Секцията на спортните журналисти към Съюза на българските журналисти.

 
 
Коментарите са изключени за Кирил Домусчиев се опитва да окаже груб и недопустим натиск върху работата на журналистите