shareit

Кинематографисти разказват за пътешествията си в „Култ“ на Sofia Biting Docs

| от chronicle.bg, БТА |

Петият фестивал за документално кино Sofia Biting Docs ще бъде открит днес в Дома на киното с мащабния проект „Култ“, в който над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата. Това съобщават организаторите от сдружението „Позор“.

Свещените ритуали за едни са богохулство или чиста лудост за други, разкрива филмът. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други – в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. В продукцията 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Sofia Biting Docs продължава до 12 октомври в Дома на киното, Културния център G8, Евро синема и Чешкия център.
Сред акцентите в програмата е премиерата на „Скъпоценният камък“ на режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова, които лично ще представят пред публиката филма. Той е посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния западен свят – построяването на монумент, наречен ступа, близо до София. Ступата е символ на просветлението – състояние, което историческият Буда Шакямуни е достигнал преди 2500 години.

По достъпен и вдъхновяващ начин филмът разказва за смисъла от изграждането на ступи и представя дълбоката им психологическа и философска символика. Освен че дава научна и историческа информация, разказът води зрителя през самия процес на създаването на ступа в България – с редки и ценни кадри от всяка стъпка при изграждането на монумента, като представя и емоционалното преживяване на участващите в строежа, отбелязват от екипа.

Алтернативна форма на обучение, каквато са демократичните училища по света, представя „Свободен час“. След прожекцията зрителите ще могат да дискутират темата с представители на Общността за демократично образование у нас.

„Не ми бъркай в здравето“ засяга наболялата тема за здравословното хранене и безбройните вредни елементи, които производителите ползват, за да добавят вкусови качества на продукцията си. Какви храни да избягваме, от какви храни се нуждае организмът ни, защо някои от храните са толкова евтини, а други толкова скъпи, трябва ли да ограничим месните продукти – отговор на тези дава филмът.

Sofia Biting Docs се организира с подкрепата на посолството на САЩ и на Чехия, Институт „Сервантес“ и Чешкия център в София.

 
 
Коментарите са изключени