shareit

Казуо Ишигуро спечели Нобелова награда за литература

| от chronicle.bg, БТА |

Английският писател Казуо Ишигуро спечели Нобелова награда за литература, съобщиха световните информационни агенции.

Наградата му е присъдена за „романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света“.

При обявяването на името на нобелиста, постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус изтъкна, че Ишигуро е блестящ писател, който е развил собствена естетика на романа. „Той е велик художник на словото, който обединява Джейн Остин и Франц Кафка“, каза Даниус.

Би Би Си се свърза с лауреата, който заяви пред медията: „Това е голяма чест за мен, най-вече за това, че вървя по стъпките на най-великите автори преди мен. Едно невероятно признание!“

С Нобеловата награда, присъдена на Ишигуро, се потвърждава смазващата доминация на англоезичните автори, отбеляза агенция Франс прес. От тях 29 са англоезични, срещу само 14 франкофонски.

Казуо Ишигуро е роден през 1954 г. в Нагасаки, Япония, но от 1960 г. живее със семейството си в Лондон. Той посещава родината си едва като възрастен. В края на 70-те години на миналия век Ишигуро завършва университета на Кент с диплома по английски език и философия. След това продължава обучението си по белетристика в университета на Източна Англия.

Първата книга на автора е „Още веднъж в Нагасаки“ (A Pale View of Hills), публикувана през 1982 година. Вторият му роман е „Художник на изменчивия свят“ от 1986 г. И в двете му творби действието се развива в Нагасаки няколко години след края на Втората световна война. Още тук са разработени любимите теми на автора – паметта, времето и разочарованието. Те са особено силно изразени в най-известния му роман „Остатъкът от деня“ от 1989 година, който бе екранизиран с участието на Антъни Хопкинс, превъплътил се във вманиачения прислужник Стивънс.

Творческият почерк на Ишигуро се характеризира с пестеливост, независимо от това какво се случва. В по-новите му творби се появяват фантастични сюжети. В книгата „Никога не ме оставяй“ той включва елементи на научна фантастика. В тази творба, както и в някои от предишните, откриваме музикални влияния. За да стигнем до сборника му от кратки разкази, озаглавен „Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall“ /2009 г./ В тях музиката играе ключова роля при връзката между главните герои. В най-новия му роман „Погребаният великан“ от 2015 година възрастна двойка се впуска в пътешествие, с надеждата да се събере отново със сина си, с когото не са се виждали от години. Освен своите осем книги, Ишигуро е написал филмови и телевизионни сценарии.

Нобеловият лауреат има 4 номинации за награда „Ман Букър“, като печели отличието веднъж за „Остатъкът от деня“. Също така той печели награда „Уитбред“ за „Художник на изменчивия свят“. Носител е на Ордена на Британската империя и на френския Орден на изкуството и литературата. През 2008 година сп. „Тайм“ го нарежда сред 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Романът „Никога не ме оставяй“ е включен в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 година, изготвен от сп. „Тайм“.

 
 
Коментарите са изключени