Катрин Деньов и нейната версия на #MeToo

| от chronicle.bg |

#MeToo движението в Холивуд е в кулминационната си фаза. „Златните глобуси“ бяха черни от главата до петите, речите бяха изпълнение с феминистка решителност, в което няма нищо лошо, разбира се. Проблемът в такива ситуации, особено когато те се разиграват на територията на САЩ, е , че фокусът лесно може да бъде изместен и една кампания с благородни цели да бъде опорочена и превърната в обикновен „лов на вещици“. Както е на път да се случи.

В противовес на схващането на почти цял Холивуд преди дни един от гигантите на киното отвъд Атлантика започна кампания с обратен знак. Катрин Деньов обедини 100 французойки, които публикуваха писмо във френския вестник Le Monde. Основната му цел е да напомни, къде е границата между престъплението и ухажването и да накара хората да помислят върху това, в какво се превърна хаштагът #MeToo. Тези масови движения вече наподобяват по-скоро тоталитаризъм и вследствие на обвинения, пратени на посоки, кариерите на някои от големите имена в киното са сривани.

„Изнасилването е престъпление. Но настоятелните и непохватните свалки не са престъпление, нито упорството е шовинистична агресия.“ се посочва писмото, подписано с дата 8 януари. „Като резултат от скандала с Харви Уайнстийн, се предприеха сериозни мерки и се даде гласност на проблема с насилието над жените, особено на работното им място, където много често мъжете са на власт. Това беше необходимо. Но идеята на това нещо се обърна наопаки.“

В писмото се твърди, че движението е довело до кампания, която поставя обвинените под общия знаменател на сексуални насилници без да им дава шанса да се защитят. Това псевдоправосъдие взе своите жертви – мъже, които за наказание вече не могат да упражняват професиите си и са принудени да се оттеглят от публичния живот. А в действителност става въпрос за докосване на коляно, опит за целувка, вметване на „интимни“ намеци по време на вечеря или двусмислени съобщения със сексуални препратки към жени, които не са споделяли същите чувства.

Един от аргументите, които подписаните използват е, че вместо да овласти и еманципира жените, движенията #MeToo и #Balancetonporc (във Франция) служат на интересите на „враговете на сексуалната свобода“ и тези, които вярват, че жените са „отделни същества от човека, деца в кожите на възрастни, настояващи да бъдат защитени.“ В писмото се допълва, че жените е възможно да имат престижна кариера и в същото време да се наслаждават от факта, че са обект на желание от страна на мъжете и не е задължително да се приема като господство на патриархата.

На практика ефектът от двете движения е довел до ограничаване на сексуалната свобода. Пример за това е новият закон в Швеция, според който преди сексуален акт двете страни трябва да са подписали протокол за съгласие и по този начин всичко се свежда до юридическа процедура. Другият пример, който жените дават, е на философа Руен Ожиан, който защитава свободата да обидиш някого, като съществена за артистичността. По същия начин се защитава правото да безпокоиш някого, което е неразривно свързано и със сексуалната свобода. Въпреки, че авторите на писмото не посочват кое е сексуална злоупотреба и кое не, те призовават да не бъркаме непохватен опит за свалка със сексуално насилие.

Изявлението бързо беше подложено на критики в социалните мрежи и реакциите към него са разнопосочни. Азия Ардженто, една от жертвите на Харви Уайнстийн, е сред критиците на жените от Франция.

На другата страна на спектъра е Кристина Хоф Сомърс, която използва термина „жертвен феминизъм“ и цитира цитат от писмото, придружено от коментар.

Във Франция хаштагът #Balancetonporc събра хиляди привърженици след като журналистът Сандра Мюлер го използва през октомври в публикация в Twitter, съобщаващ за непристойно поведение към нея от страна на френски продуцент. Последвалите открития дадоха начало на дискусии за промени в законодателството на страната, според които на мъжете ще им бъдат налагани глоби за агресивен подход към жените, непристойно поведение на публично място и стриктни мерки за случаите, в които са замесени малолетни участници. Обсъжда се и въвеждане на долна възрастова граница, под която лицата не могат доброволно да имат сексуални връзки. До това предложение се стигна след като френски прокурори отказаха да обвинят 28-годишен мъж в изнасилване, след като е правил секс с 11-годишно момиче.

През март Катрин Деньов публично защити Роман Полански, който беше обвинен в изнасилване на 13-годишно момиче (случката се разиграва през 1977 г.) Последваха още две обвинения за сексуален тормоз от жени, които твърдят, че са били изнасилени от режисьора преди да навършат пълнолетие. „Това е случай, който вече е решен. Между Полански и това момиче е имало съгласие.“

В заключението на писмото, авторите отново се връщат на идеята за насилието, което жените сами си упражняват, и призив към тях да приемат горчивите страни на свободата. „Инциденти, които засягат тялото на жените, не е задължително да засягат нейното достойнство и не бива да правят жените да изглеждат като вечни жертви. Нашата вътрешна свобода не може да бъде насилена. Но тя идва със своите рискове и отговорности.“

 
 

Трейлърът на Killing Eve, сезон 2, направи празника още по-хубав

| от chronicle.bg |

Какво значение има кой от всичките празници празнуваме на 14 февруари, когато точно на тази дата, сякаш за да иронизира всички нейни сладникавости, излиза трейлърът на втория сезон на хитовия сериал „Killing Eve“. Един от най-добрите сериали на миналата година се завръща с пълна сила, а трейлърът превърна вчерашния ден в празник за всички негови фенове.

Сериалът разказва за Ив (Сандра О), агент на МИ-6, и психопатката и убиец Виланел (Джоди Коумър).

„Когато обичаш някого, понякога стигаш до лудости“, казва ни краткото промо. Новият трейлър включва кадри от финалния епизод на първия сезон, където Виланел изчезва, а Ив няма идея дали тя е жива или мъртва. Сега Ив има задачата да намери Виланел преди някой друг.

Освен че първият сезон може да се похвали със завидно висок рейтинг, Сандра О спечели „Златен глобус“, награда „Изборът на критиците“, и награда на Гилдията на актьорите за най-добра актриса в драматичен сериал. А Фийби Уолър Бридж взе „Еми“ за работата си по сценария.

Премиерата на втория сезон е на 7 април. Ето и трейлъра.

 
 

Подаръци за Свети Валентин за напреднали

| от Вучето |

Забелязали ли сте, че напоследък рекламите за телефонни планове и смартфони разказват прости, но сърцераздирателни човешки истории , в които да разпознаеш не само своят нелек път към постигането на перфектното селфи, но и магията на истинските чувства, които превръщат бабите ни в Рита Хейуърт, а нас самите – в изобретатели, мечататели и любовници с потенциал?

Примерен сценарий: Свети Валентин е. А тя учи в Англия… Следват кадри от централен Лондон: Млад хипстър с малко, живо мече в кошницата на велосипеда си се движи по Ланкастър Стрийт, а уличен артист гълта огън (и бърбън) пред кръчма с 200-годишна история в Кенсингтън. Той също учи, обаче е в София. Кадри от столицата: Група младежи се прегръщат платонически и се превиват от безпричинен смях на покрива на модерна сграда, откъдето се открива спираща дъха гледка към нощно осветената “Александър Невски”. Друг млад хипстър (нашият герой) си разцъква телефона на пейка пред Народния, чудейки се какъв фантастично романтичен подарък да поръча онлайн за любимата.  Във финалния кадър готин куриер звъни на вратата на влюбената студентка и когато тя отваря, той й  връчва пакет, изрисуван ръчно с балони и сърчица. Звучи “To Love Somebody” на Майкъл Бубле, а сълзите от щастие не успяват да размият водоустойчивата спирала на девойката (но това вече е сценарий за друг рекламен спот). Внушението е силно: Лондон и София се побратимяват, защото за любовта не съществуват разстояния, които да не могат да бъдат преодоляни по един или друг начин. Особено на Свети Валентин!

Празникът, между другото, дойде, носейки със себе си традиционната за българската душевност мешавица от припряна превъзбуда от западен тип (“Мake you feel my love” – „Ще те накарам да почувстваш любовта ми“ от англ. ез. – песен на Адел) и злостен домашен хейт (“Няма да си чествам аз Трифон Зарезан, с глупости ще се занимавам!”). За пореден път тези без гаджета ще страдат, а тези с гаджета ще им натриват носовете, ликувайки задето са представители на по-щастливата половина на човечеството. За по-обръгналите в романтиката двойки си има осми март, затова сега тях няма да ги закачаме. Ще пренебрегнем и пияндурниците и тези без гаджета, понеже нямаме намерение за поредна година да им правим “евала”, убеждавайки ги, че 14-и февруари е безмозъчен празник и че няма нищо срамно в това да си сингъл на този ден. Понеже това изобщо не е верно, просто безплатна психоанализа от най-долен характер.

Съветите ни са насочени към всички влюбени, които искат да прекарат един незабравим Свети Валентин, като същевременно избегнат всички познати до болка клишета, особено тези, които рекламите ни пробутват! Така де, стига вече с тия бонбониери във формата на сърце и плюшени бозайници, стиснали между лапите си кутийки с годежни пръстени!

Затова ви предлагаме нашите авангардни предложения за свети-валентински подаръци за напреднали.

Къс уикенд на о-в Северен Сентинел

Откога обещавате на любимата да я отведете на някое наистина екзотично място? Коста Брава не се брои, а “Емералд Парадайз” на Слънчака пък изобщо! За да няма разочаровани на този Свети Валентин, предлагаме една различна далечноазиатска дестинация: остров Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив и заема площ от едва 20 кв. км. Там е убийствено екзотично  (при това буквално), а и обещаваме, че уикендът наистина ще бъде много къс, така че няма да се охарчите чак твърде много. Жителите на острова са последните представители на неолита, обитаващи нашата планета. Ходят голи, нямат никакъв имунитет дори към най-безобидните съвременни болести и безпощадно убиват всеки, който се опита да стъпи на брега им. Предполага се, че го правят именно, защото ги е страх да не се заразят с морбили. Добрата новина е, че преди да ви надупчат със стрели и разчленят, цялото племе ще се събере на плажа и ще ви посрещне по стар островитянски обичай, а именно като се обърне с гръб към вас и започне да ака.

Организиране на тематично суингър парти

За изпълнение на този подаръчен комплект имате нужда поне от още една двойка. Разбира се, колкото повече, толкова по-весело, затова недейте да се ограничавате само с Цвети и Мартин, с които се запознахте в къмпинг “Градина” през лятото. Имайте предвид, че концепцията на Свети Валентин предполага освен романтика, също и задоволително количество секс. Именно затова суингър парититата са чудесна алтернатива на традиционното мисионерско “любене по случай празника”. За да нажежите още повече атмосферата, измислете тема за оргията, която ще организирате. Използвайте популярни кино сюжети, за да не затрудните особено останалите участници в избора на костюми и сексуални роли: “Списъкът на Шиндлер”, “Американски психар”, “Живите мъртви” и пр. За представители на групите с по-различна сексуална ориентация особено популярен сюжет е “Планината Бброукбек”, като за по-голяма достоверност може да включите и кон.

Предложение за брак в директен телевизионен ефир

Освен ако не работите в някоя телевизия или гаджето ви не се казва Златка, този   подарък изисква сериозна предварителна подготовка и перфектна организация.  На първо място трябва да изберете типа шоу, в което да се появите. Препоръчваме това да не бъдат сериозни предавания от типа на “120 минути” и “Лице в лице”, понеже те се гледат най-вече от сериозни хора с широки познания в различни сфери на живота. Освен това голяма част от тази демографска група се съставлява от “тези без гаджета”, а те по дифолт биха реагирали негативно на  дързостта ви да прекъснете Цветанка Ризова, за да се обясните във ВОЛ на избраника/избраницата си. Подходящи ефири са, например, полувремето на мач от Шампионска Лига и сутрешния журнал “На кафе”. Ако изберете втория вариант, бихте могли за малко допълнителен разкош да накарате Кристина Патрашкова да рецитира Рилке, докато вие поднасяте пръстена на едно коляно.

Нетрадиционен подарък по куриер

На пръв поглед изглежда така сякаш отново искаме да ви бутнем в депресиращото блато на класическия Свети Валентин от рекламата в първия параграф. Само че ние само взимаме сценария и му вдъхваме нов живот. Пак имаме двама любовници, разделени от хиляди километри (ако, разбира се, това е вашата конкретна житейска ситуация, разбира се). Във финалния кадър тя пак отваря вратата на скормното си емигрантско жилище, за да види насреща си куриер в униформа. Този път обаче куриерът не носи пакет или поне не носи  такъв в ръцете си. Оказва се, че подаръкът за празника е собствения му анатомичен пакет. Студентката в Лондон (или в Шутгарт, Брюксел, Мадрид) пак се разплаква, но този път сълзите й са предизвикани от бурен оргазм.

Евала на такива пощенски куриери!  А, и честит Свети Валентин!

 
 

Филмът по „Breaking Bad“ ще е за Джеси Пинкман

Арън Пол се завръща в ролята си на Джеси Пинкман в предстоящия филм от франчайза на „Breaking Bad“, който е продължение на великия сериал. 

Сега има още информация за проекта, от която разбираме, че действието ще се развива около Пинкман, който се бори за свободата си. Филмът ще излезе първо в Netflix, а след това и по AMC.

Самият сюжет все още се пази в тайна, но филмът ще се казва  „Greenbrier“. Автор, разбира се, е Винс Гилиган. Феновете се надяват да разберат какво точно се случва с Пинкман след като избяга панически в последния епизод на „Breaking Bad“. В актьорския състав ще видим и Брайън Кренстън като Уолтър Уайт, както и Тод, Баджър и Скини Пит.

Преди време в „The Dan Patrick Show“ Кренстън каза, че абсолютно би участват във филма, ако Гилиган го покани. „Историята е чудесна и чувствам, че много хора искат да видят някак някакъв завършек и на линиите, които останаха без край във финалния епизод. Идеята, от това което ми казаха, разбрах, че е да се проследят тези линии или поне част от тях. Не знам дали ще се появя, дали ще има спомени или погледи в бъдещето, но се вълнувам, защотo е „Breaking Bad“ – най-великолепният в професионално отношение период в живота ми и нямам търпение да видя всички хора отново.“

 
 

Новите кадри от предстоящия филм „Имението Даунтън“ се гледат на чаша чай

| от chronicle.bg |

It’s teatime… again. Вадете чайника, фенове на „Имението Даунтън“, защото от вчера разполагаме с нови кадри от предстоящия филм по един от най-популярните сериали на това десетилетие. 

След първия тийзър трейлър, за който ви разказахме, екипът на „Имението Даунтън“ пусна кадри от пълнометражния филм, който трябва да излезе тази есен. Макар 6-те снимки да са крайно недостатъчно, за да задоволят глада на феновете, е прекрасно да видим как Лейди Мери (Мишел Докъри) прегръща Хенри Толбът (Матю Гуд) докато танцуват (предполагаме на романтична музика) на връх Св. Валентин.

Дори да сте върли противници на западното влияние в празничния източноправославен календар, кадърът ще стопли сърцето ви така както само чаша чай от кухнята на Даунтън може.

Последно бяхме с голямата фамилия Кроули и техните слуги на 1 януари 1926 г. Или поне в този момент приключи действието в последния коледен епизод на сериала на PBS. Сега цялата компания от последния сезон се събира в имението 18 месеца по-късно за едно голямо и мистериозно събитие, както става ясно от снимките, публикувани от Entertainment Weekly.

Какво правят всички тези наши любими персонажи между стените на готическия Даунтън, ще разберем 13 септември, когато е премиерата на филма. А като за начало, вижте галерията горе, където са събрани красивите кадри, напомнящи за хубавите времена, когато всяка година получавахме своята доза „Имението Даунтън“.