shareit

Категорична победа за Еманюел Макрон в Париж

| от chronicle.bg. по БТА |

Центристът Еманюел Макрон, който вчера бе избран за президент на Франция, печели 90 на сто от гласовете в Париж, съобщи в Туитър кметицата на френската столица Ан Идалго.

„В Париж 90 на сто от гласовете са за Еманюел Макрон и само 10 на сто за крайната десница. Гордея се с парижаните!“, написа Идалго, цитирана от Франс прес.

На първия тур кметицата на Париж подкрепи социалистическия кандидат Беноа Амон, но след това призова да се гласува на втория тур за Еманюел Макрон и против Националния фронт. Снощи тя публикува във Фейсбук послание, в което заяви, че Париж е допринесъл за победата над национализма, ксенофобията, расизма и антисемитизма и похвали парижаните, които се проявиха като открити и космополитни. Тя пожела на Макрон да постигне „всички възможни успехи за нашата страна“, добавя АФП.

Френското вътрешно министерство потвърди, че след преброяване на 44 милиона от гласовете, подадени на изборите, Еманюел Макрон е избран за президент с 65,31 на сто от валидните гласове. 12,5 на сто от бюлетините са или празни, или невалидни, а 24,7 на сто от избирателите са се въздържали да гласуват, съобщи Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени