shareit

Кардиомиопатия – що е то?

| от chronicle.bg |

Днес прокуратурата излезе с решение, в което оправдава братята Дамянови, които пребиха Тодор от Враца, тъй като медицинското заключение сочи, че същият е боледувал от кардиомиопатия, която е станала причина за смъртта му след побоя.

И се запитахме какво е това заболяване, което отнема живота на 18-годишен младеж. Кардиомиопатията означава увреден сърдечен мускул. Тя нарушава и отслабва изпомпващата сърдечна функция, вследствие на което тъканите на тялото започват да страдат от недостиг на кислород. Това, от своя страна, може да доведе до сърдечна недостатъчност. Кардиомиопатията се характеризира със значително уголемяване на междукамерната преграда и с по-слабо изразено уголемяване на стената на лявата преграда. Други характерни особености на заболяването са намален обем на кухината на лявата камера с разширени предсърдия и изместване на митралната клапа напред към междукамерната преграда.

Симптомите

В най-ранни етапи на заболяването то може да е безсимптомно. Докато то прогресира обаче, клиничните му признаци започват да се усещат от пациента. Най-често те включват:

  • Задух при усилие, понякога и в покой
  • Неспособност да се диша в легнало положение (ако някой може да спи само на по-високи възглавници и не му достига въздух, когато е положил глава на по-ниски, това е индикатор за сърдечен проблем)
  • Отоци по краката, глезените и стъпалата заради задържане на течности
  • Умора
  • Кашлица
  • Световъртеж, слабост
  • Неравномерен сърдечен ритъм, при който болните често „усещат“ сърцето си
  • Загуба на съзнание

Причините

Както при повечето гадни болести, етиологията е неясна. Все пак, при кардиомиопатията могат да се отделят някои обуславящи фактори. Най-често това са хипертонията (високото кръвно налягане), която в последно време засяга все повече млади хора, и нарушената функция на някоя от сърдечните клапи. Прекаран вирус може да доведе до миокардит, който представлява възпаление на миокардните клетки. Случва се най-често като усложнение на грипен вирус и симптомите са съвсем дискретни, ако изобщо съществуват. Човекът може да има екстрасистоли или лек задух. Според някои учени кардиомиопатията се предава и генетично по автозомно-доминантен път.

За какво да сме нащрек?

Ако усетите някой от горните симптоми, задължително се консултирайте с кардиолог. Разбира се, повечето от тези симптоми могат да се дължат и на друго заболяване. Но ако забележите, че се уморявате по-лесно от преди, кашляте без обективна причина, често ви се вие свят или получавате задух, обърнете се към своя лекар. ЕКГ е задължително изследване, което влиза във вашите профилактични прегледи. Не го пропускайте.

Лечението

Кардиомиопатията не е задължително терминално заболяване. Тя може да се лекува медикаментозно, с хирургическа имплантация на устройства (катп пейсмейкър) и в най-тежките случаи – трансплантация на сърце. Консервативното й лечение обичайно се състои в ограничаване на физическата активност, избягване на стресовите ситуации, прилагане на дълготрайната терапия с калциев антагонист или бета-блокер.

Статията има информативен характер и не може да замести консултация с лекар.

 
 
Коментарите са изключени