shareit

Канадският премиер защити буркините

| от chronicle.bg, по БТА |

Канадският премиер Джъстин Трюдо защити свободата на вероизповеданията, гарантираща правото да се носят буркини – според него символ на приемане на другия в отвореното общество, предаде Франс прес.

На въпрос за спора, породен от забраната на някои плажове във Франция на буркините – бански костюми, които носят жените мюсюлманки – Трюдо отправи призив да бъдат зачитани правата и избора на хората. Това е „принцип, който трябва да бъде на първо място в нашите публични дебати“, каза канадският премиер.
След като някои общини на френското крайбрежие забраниха буркините, депутати от канадската провинция Квебек също поискаха да бъде въведена такава забрана в името на светския принцип.

„Да, със сигурност на някои места има малки спорове и ние ще продължим да говорим за това. Но дали в Канада можем да говорим за приемане, за отвореност, приятелство и разбиране? Точно натам вървим и това преживяваме всеки ден в нашите разнообразни и богати общности, и то не въпреки, а заради тези различия“, каза премиерът на Канада.

 
 
Коментарите са изключени