shareit

Канабисът е станал 2 пъти по-силен за последните 10 години

| от chronicle.bg |

Канабисът е станал поне двойно по-силен в цяла Европа за последното десетилетие. Концентрацията на тетрахидроканабинола (THC) – основната психоактивна съставка в марихуаната – се е увеличила от 5% на грам през 2006 година на 10% през 2016. В кексчетата тя скача от 10% през 2011 на 17% през 2017.

Не е изненада, че именно това е една от основните причини цената на марихуаната да скочи, казват от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. За около 10 години цената му е скочила с около 50%. 

Д-р Том Фрийман, автор на изследването, казва: „Резултатите показват, че качеството на марихуаната и деривативните й продукти се е покачило за цяла Европа като тя е станала по-потентна“. Той също така предупреждава, че така наркотикът става и по-опасен, защото канабинолът (CBD) не се покачва със същите нива, заради технологията на отглеждане на растенията. Канабинолът помага за отстраняване на вредните странични ефекти от THC като параноя и лоша памет.

Д-р Фрийман добавя: „CBD може да направи канабиса по-безопасен без да пречи на позитивния ефект, който търсят употребяващите наркотика.“ Тези промени е по-трудно да се следят на незаконния пазар и следователно е по-трудно да се изгради законодателство около тях.

Марихуаната е законен начин за забавление в Канада и няколко щата на САЩ, а за медицински цели се използва във все повече държави.

 
 
Коментарите са изключени