shareit

Къмпингуването отново е разрешено

| от chronicle.bg |

Народното събрание отново разреши палатките по морето извън категоризираните зони за къмпинг. На практика се връща старият режим, където обаче е позволено и паркирането в зона „А“ на сто метра от брега.

Това стана с окончателното приемане на промените в закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Депутатите се отказаха от първоначалната идея да забранят палатките извън съществуващите къмпинги, което предизвика протести. Гласуването на второ четене мина без дебати.

В мотивите на законопроекта е записано, че промените се налагат, за да се отговори на обществените очаквания за създаване на правила и регулации по отношение на къмпингуването извън категоризираните обекти. Идеята е правилата за дивото къмпингуване да се разпишат в Закона за туризма. Разпоредбата влиза в сила с приемането на правилата.

Роля в процеса имаше и премиерът Бойко Борисов, който призова за отмяна на забраната. Неин основен инициатор беше реформаторът Найден Зеленогорски (ДБГ), тъй като т.нар. диво къмпингуване извън определените места вреди на природата, а и е забранено в много европейски държави, където обаче има значително по-уредена система от къмпинги.

Министерство на туризма трябва да регламентира как точно да се практикува този вид туризъм с промени в Закона за туризма.

 
 
Коментарите са изключени