shareit

12 загинали и 48 ранени след атаката на коледния базар в Берлин

| от chronicle.bg |

12 са жертвите от коледния базар в Берлин. Ранените са 48, те са настанени за лечение в различни болници.

Инцидентът се е случил около 20 ч. местно време, когато коледните базари са препълнени. Голям камион се вряза с висока скорост в препълнения с празнуващи хора, площад Брайдшайтплац, намиращ се в центъра на Берлин.

Най-вероятно става дума за терористична атака, която е била планирана предварително, съобщава берлинската полиция.

Според свидетели камионът се е движел с голяма скорост и не е забавил, когато е наближил базара. Коледният базар е в центъра на Берлин, на „Брайтшайдерплац“ в район Шарлотенбург и е един от най-популярните сред местните жители и туристите. Затова в 20 часа, когато е станал инцидентът, е бил пълен с хора.

Първите коментари в германски медии оприличават случая на атентата на крайбрежната алея в Ница през лятото. Изтъква се, че в Берлин камионът е от специална категория и не може да се използва или движи без солиден набор от документи и разрешителни.

Засега не е ясно дали случилото се е умишлено нападение, или се дължи на техническа повреда, но медиите в Берлин твърдят, че шофьорът е избягал. Около час и половина след трагедията полицията съобщи, че той е арестуван.

Берлинската полиция заяви, че това не е случаен инцидент, а камионът се е врязал преднамерено в базара.
Според „Билд“ камионът е с полски номера.

Районът е пълен с търговски центрове и магазини, работещи до по-късно вечерта. Трагедията се разигра в последните дни на коледния шопинг.

 
 
Коментарите са изключени