shareit

Калфин: АБВ ще напусне правителството, ако бъде приет Изборният кодекс в този вид

| от chronicle.bg |

АБВ готови да напуснат правителството, ако промените в Изборния кодекс минат в този вид, в който са гласувани в комисията. Това заяви по Дарик министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Сериозно казвам, че по този начин, както мина през комисия, мине пред пленарна зала, ще бъде краят на тази коалиция. Аз не виждам как бихме подкрепили това, което в комисия подобни дивотии се правят. Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани“, каза Калфин.

По думите му управлението може да се разклати като цяло от този Изборен кодекс, който се гласува.

„В това поне, което мина на комисия, има абсолютно неприемливи неща“, допълни той.

Като абсурдно Калфин определи окончателното решение тази седмица на парламента да гласуваме задължително в изпълнение на гражданския си дълг.

„Глупостите са много. Спорно е начинът, по който се направи задължителното гласуване. Това е абсурдно. Това ще откаже точно активни хора, които би трябвало да гласуват. Те ще се изолират и от това вече“, коментира той.

„Ти си задължен да гласуваш, дават ти възможност обаче да не подкрепиш никого, но гласът ти пак се брои и отива за големите. Тоест те насилствено ти взимат гласа да отиде при големите. Това не отговаря нито на логика, нито на демокрация, нито на нищо“, каза още Калфин.

В петък парламентът прие и решението българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Според Ивайло Калифин това ограничава самото гласуване в чужбина.

„Вярно, че го има в някои страни като правило, но българската общност е много пръсната. В Америка, например, имаме консулства във Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис. Те са на двата бряга. Кой ще отиде до там, за да гласува. Това просто ограничава много гласуването в чужбина. Очевидно това се прави съзнателно“, каза той

 
 
Коментарите са изключени