Какво знаем за атентаторите до момента

| от chronicle.bg, по Guardian |

Френските власти обявиха, че седем атентатори са загинали по време на терористичните атаки, а осми, за когото се вярва, че е „директно свързан“ с атентата, е избягал.

Белгийските власти са арестували седем души във връзка с атентатите. Имената на двама от тях бяха официално потвърдени по-рано – един от загиналите атентатори и един, който се издирва. Появява се обаче информация и за останалите заподозрени. Сред тях има трима братя – един мъртъв, един арестуван и един – обявен за издирване.

Един от атентаторите е свързван с белгийски джихадист от ИД, за когото се предполага, че има роля в разбита през януари джихадистка клетка.

По-рано днес властите обявиха името и на още един от атентаторите – Сами Амимур.

Ето всичко, което знаем до момента за хората, отговорни за терористичните атаки във Франция:

Нападателят от „Батаклан“

Омар Исмаел Мостефай беше първият, чието име беше обявено от френските власти. 29-годишният мъж с алжирски произход е израснал в парижкото предградие Куркурон. Той има криминално досие заради серия дребни престъпления. Идентифициран е по откъснат пръст, открит в концертна зала „Батаклан“, където се е самовзривил чрез колан от експлозиви.

Той е направил впечатление на френското разузнаване, когато през 2010 година е започнал да прекарва много време в джамия с радикални връзки. Разузнаването губи следите му през 2013 година, когато се предполага, че е пътувал до Сирия.

Брат му казва, че не са разговаряли от години. Той беше задържан за разпит заедно с общо шестима роднини на Мостефай, сред които баща му и снаха му.

През 2010 година Мостефай е бил обект на разследване за радикализация, но прокурорър е постановил, че Мостефай никога не е бил член на терористична организация. Полицията проверява дали е пътувал наистина до Сирия през 2013-2014 година. Предполага се, че в джамията, която е посещавал, е станал последовател на белгийски имам, обявен за радикален ислямист.

Билал Хадфи

Билал Хадфи е друго име, което изплува около атентатите. Той е живял в Белгия и се предполага, че се е бил за „Ислямска държава“ в Сирия.

Сами Амимур

Това е вторият от атентаторите, самовзривили се в концертна зала „Батаклан“.

Той е роден в Дранси, близо до Париж, на 15 октомври 1987 година. Семейството му живее в Бобини в северната част на Париж, където полицията е направила проверки тази сутрин. След идентификацията му разследващите са започнали обиски в парижкото предградие Бобини и са задържани трима негови близки за разпит.

Амимур става известен на службите за сигурност, след като през 2012 година е направил опит да замине за Йемен. Година по-късно нарушава мярката си за неотклонение и срещу него е издадена международна заповед за арест, уточняват от прокуратурата.

Ахмед Алмохамед

Паспортът на 25-годишния Ахмед Алмохамед беше открит близо до „Стад дьо Франс“ след бомбардировките. Той има статут на бежанец, който е преминал през Гърция и Сърбия, преди да стигне до Франция. Френските власти обаче не са потвърдили дали отпечатъците на Алмохамед съвпадат с тези на атентатора, до който е намерен паспортът.

Според гръцкото издание Protothema Ахмед е имал спътник – Мохаммед Алмухамед. Подобна информация обаче към момента не е официално потвърдена.

Заподозреният беглец

Салах Абдеслам е издирван от полицията. Предполага се, че 25-годишният мъж е наел черния Volkswagen Polo, използван от нападателите в „Батаклан“. Той е роден и живял в Белгия, но френските власти го описват като французин.

В часовете след атаката френската полиция е спряла Абдеслам на белгийската граница. В колата е имало още двама души, но тримата са пуснати да продължат по пътя си, защото имената им не са били в нито един списък на издирвани.

Атентаторът от булевард „Волтер“

Ибрахим Абдеслам е брат на избягалият Салах. Той е идентифициран като мъжа, наел Seat-а, използван за атаките. Той е отговорен за самоубийствения атентат в кафе Comptoir Voltaire. 31-годишният Ибрахим е французин, който е живял в Белгия.

Другите

Предполага се, че третият брат Абдеслам, чието име остава тайна, е сред седмината арестувани в Моленбеек – Сен-Жан в събота във връзка с атаките. Той твърди, че е невинен и адвокатите му се опитват да го освободят.

Задържани са още няколко души в Тулуза, Гренобъл, Жемон и Бобини. Предполага се, че задържаните в Тулуза не са пряко свързани с атаките, но арестите им са проведени във връзка с извънредното положение, въведено от президента Франсоа Оланд във Франция.

 
 

Готови ли сте за Натали Портман във „Vox Lux“?

| от chronicle.bg |

Тази година очакваме две обещаващи заглавия на широкия екран, в които ще видим историите на две поп певици. Едното е „A Star Is Born“, където в главната роля е Лейди Гага, а другото е рядко споменавания филм (засега) „Vox Lux„, който се надяваме, че ще бъде поредното голямо заглавие за Натали Портман след изключителния „Джаки“, който й донесе номинация за „Оскар“ миналата година.

Vox Lux“ разказва историята на Селест (Натали Портман), световно известна поп звезда, която се изправя пред миналото си часове преди голям концерт. Зрителите се връщат 15 години назад, за да се запознаят с възходите, паденията и пътят до голямата слава на певицата.

В началото на годината стана ясно, че Руни Мара, която трябваше да играе главната роля, ще бъде заменена от Портман. Изпълнителката Sia е автор на саундтрака, а Брадли Корбет е режисьор на музикалната драма. Това е вторият филм на Корбет след дебюта му „The Childhood of a Leader“.  Вчера от екипа показаха първия кадър на Натали Портман в ролята на Селест.

Премиерата на филма е на тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция, който ще се състои между 29 август и 8 септември.

Поддържащите роли се поемат от Джъд Лоу, Дженифър Ел и Стейси Мартин.

Въпреки че филмът ще бъде показан във Венеция,  а премиерата по киносалоните се очаква да бъде през септември.

 
 

Почина Кралицата на соул музиката, Арета Франклин

| от chronicle.bg, по Rolling Stone |

Кралицата на соул музиката, Арета Франклин е починала на 76 години в Детройт днес, предава списанието Rolling Stone. Преди дни стана ясно, че певицата е тежко болна и е настанена в болница в Детройт, заобиколена от близките си.  

Новината за смъртта й дойде от нейният говорител.

„С дълбока тъга съобщаваме за смъртта на Арета Луиз Франклин, Кралицата на соул музиката. Франклин почина в четвъртък сутринта, 16 август в 9:50 в дома си в Детройт, заобиколена от семейството и близките си. В един от най-тежките моменти от живота ни, не можем да намерим подходящите думи, за да опишем болката в сърцата ни. Изгубихме матриарха и основата на нашето семейство. Любовта, която тя изпитваше към своите деца, внуци, племенници и братовчеди не, не познаваше граници.“ казва Гуендолин Куин.

Родената в Мемфис през 1942 г. Арета Франклин  е една от най-известните певици в историята, автор на песни като „Think“, „I Say a Little Prayer“ и „Respect“.

Започва да пее в църковен хор още в младежките си години. Твори в областта на джаза, соул музиката, блуса, R & B и е пианист и текстописец също.

За своята кариера е получила 18 награди „Грами“ от общо 44 номинации.

През 1987 г., двадесет години след първото й оглавяване на класацията за хитове, е включена в Rock & Roll Hall Fame, а след това е обявена за най-великия певец на всички времена от списание Rolling Stone.

 
 

Салма Хайек пусна снимки по бикини от ваканцията си

| от chronicle.bg |

Не че имаме нужда от доказателство, че Салма Хайек е красива, но все пак то се появява.

51-годишната актриса пусна снимки без филтри от ваканцията си и трябва да признаем, че много малко от Инстаграм моделите, които печелят парите си единствено благодарение на снимките си в мрежата, могат да й стъпят на пръста.

Ето какво имаме предвид:

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek) on

Wind hair. Cabello de viento ‍♀️ #hair A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek) on

#nofilter #noretouching

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek) on

In my element. En mi elemento ‍♀️. #water #nature #gratitude A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek) on

А гифът, който ви привлече, е кадър от филма „From dusk till dawn“.

tumblr_oj408sJidv1w0et12o4_400

 
 

Лондон е гурме

| от Зузи Аспарухова |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset